Utökade vaccinationer mot mjältbrand
Ytterligare ett fall av mjältbrand har nu konstaterats vid Omberg i Östergötland. Områdena där djuren gått på bete är fortfarande avspärrade, sanering och smittoutredning pågår. För att minska risken att fler djur insjuknar, vaccineras nu fler nötkreatur, får och getter som betar på eller i direkt anslutning till Omberg. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
– Vi väljer att vaccinera fler nötkreatur, får och getter i området för att minska risken att fler djur i området insjuknar. Vaccination används ofta utomlands och har också använts med framgång sedan utbrottet 2011 i Örebro län vid
Kvismarens naturreservat, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.
Hittills har fem nötkreatur på två olika gårdar dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand. Alla djur som gått på samma bete som dessa djur är redan vaccinerade.
– Inkubationstiden för mjältbrand är 1-14 dagar. Det nya fallet som är en tjur från den första smittade gården var vaccinerad, men hade betat i samma område som en av de kor som dött av mjältbrand. Tjuren har sannolikt blivit smittad innan den blev vaccinerad, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.
SVA samlar information för att hitta källan till utbrottet. Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade för att underlätta sanering.
Djurägare som hittar ett nötkreatur, ett får eller en get som dött på bete uppmanas att täcka djuret utan att röra vid det och kontakta veterinär. Vandrare som hittar en älg, hjort eller ett rådjur som har dött och dödsorsaken är oklar att rapportera fyndet via e-post till idisslaregris@jordbruksverket.se eller under kontorstid på telefonnummer 0771-223 223.
Källa: Jordbruksverket, SVA