Mul- och klövsjuka: Nödvaccinering olönsamt
Mul-och klövsjuka bekämpas inom hela EU, och flera länder planerar att införa nödvaccinering vid eventuella utbrott. Men så blir det troligen inte i Sverige. Beräkningar från Jordbruksverket visar att det inte lönar sig.
För att ha en god beredskap och bra beslutsunderlag vid ett framtida utbrott av mul- och klövsjuka har Jordbruksverket studerat möjligheten att använda nödvaccinering. Inom hela EU bekämpas den smittsamma djursjukdomen mul- och klövsjuka hårt när den förekommer, bland annat genom snabb avlivning av smittade besättningar. Nödvaccinering är ytterligare ett hjälpmedel i smittbekämpningen och flera EU-länder planerar införa vaccinering vid eventuella utbrott.
Men det kommer troligen inte vara lönsamt med nödvaccinering vid ett utbrott i Sverige, visar beräkningar från Jordbruksverket.
Enligt simuleringar av smittspridning vid mul- och klövsjuka, som utförts av SVA, skulle utbrott i Sverige bli relativt begränsade. Om det är lönsamt med nödvaccinering eller inte påverkas bland annat av storleken och utvecklingen av utbrottet och av strukturen i djurhållningen. Sverige har en relativt låg djurtäthet jämfört med andra EU-länder.
– Beslutet om att nödvaccinera eller inte måste bygga på en sammanvägd bedömning i den aktuella situationen. Men enligt det vi kan förutse idag kommer det inte att vara relevant, säger utredaren Diana Viske vid Jordbruksverket.
Foto Urban Wigert