Det våras för fågelbranschen
Investeringarna ökar i stallar för värphöns och slaktkyckling, vilket visar på god framtidstro i de branscherna. Samtidigt blev investeringarna i byggnader för andra djurslag i svenskt lantbruk fortsatt låga under 2015. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Inom mjölkproduktionen har antalet nya platser för kor mer än halverats sedan 2008 och minskningen har fortsatt under 2015. Däremot noteras något större investeringar jämfört med de senaste fem åren när det gäller dikor. Investeringarna i stallar för grisar var under 2015 på en fortsatt låg nivå.
I förlängningen kan resultatet av låga byggnadsinvesteringar bli färre djur och att mer jordbruksmark i särskilt skogsbygder tas ur bruk och det attraktiva landskapet påverkas negativt.
– Mjölk- och nötköttsproduktionen i Sverige sker i hög grad utanför de bördiga delarna av landet. Ökade investeringar inom produktionen behövs för att säkerställa jordbruket i dessa områden. De låga investeringarna i grisköttsproduktionen får återverkningar framöver eftersom moderna lösningar inte kommer till användning tillräckligt snabbt, vilket i sin tur kan medföra fortsatt minskad produktion i Sverige, säger Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson.
För stallar för värphöns och slaktkyckling noteras höga förprövningssiffror för 2015, särskilt när det gäller mindre slaktkycklingstallar. Det är ett tecken på att den småskaliga slaktkycklingproduktionen vinner terräng.
Den svenska produktionen under 2015 av mjölk, nötkött och griskött blev ungefär lika stor som under 2014. Med tanke på den låga investeringstakten över lag indikerar dessa uppgifter inte någon vändning av produktionstrenden den närmaste tiden.
För att komplettera den bild som förprövningsstatistiken ger genomför Jordbruksverket årligen en enkätundersökning om företagarnas planer för de närmaste fem till tio åren. Den undersökning som gjordes i slutet av 2015 visar att tilltron till framtiden inte ändrats nämnvärt jämfört med tidigare år.
Källa: Jordbruksverket