Kaloriintaget +9 procent sedan 1980
Svenskarna har ökat sin konsumtion av kött med 37 procent sedan 1980. Samtidigt har intaget av mjölk minskat, medan grädde, ost och syrade mejeriprodukter har gått upp. Antalet konsumerade kalorier var 3 100 per person och dag 2014, vilket är en ökning med 9 procent sedan 1980. Det visar Jordbruksverkets årliga livsmedelsstatistik.
Under perioden 1980–2014 har totalkonsumtionen av kött ökat med 37 procent per person och år till 88 kilo. Köksväxter har ökat med hela med 99 procent till 82 kilo och frukt med 28 procent till 107 kilo.
Totalkonsumtionen av mjölk har under samma period minskat från 185 till 116 liter per person och år, en minskning med 37 procent. Även konsumtionen av matfett har minskat under perioden, från 25 till 17 kilo per person och år, en minskning med 33 procent.
Konsumtionen av mjöl och gryn var som högst i början av 2000-talet, för att sedan minska och 2014 uppgå till 64 kilo per person och år vilket är i nivå med 1980.
Totalkonsumtionen av socker och sirap år 2014 var 43 kilo per person och år och har varierat mellan 36–45 kilo under perioden 1980–2014. Samtidigt har direktkonsumtionen av choklad och konfektyr samt läsk och cider ökat kraftigt, även om ökningstakten inte har varit lika dramatisk efter år 2000. År 2014 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 15 kilo per person, vilket motsvarar en ökning med 52 procent sedan 1980. Konsumtionen av läsk och cider har tredubblats till 92 liter från år 1980 till år 2014. I detta ingår också mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av socker eller aromämnen.
Under perioden 1980–2014 har den totala energitillförseln från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 000 (2 900 kcal) till 13 100 kJ (3 100 kcal) per person och dag. Det motsvarar en ökning på 9 procent.
Källa: Jordbruksverket