Sociala tjänstehundar stärker skolelever med problematisk frånvaro

Sociala tjänstehundar stärker skolelever med problematisk frånvaro Ny forskning visar att sociala tjänstehunder hjälper elever med problematisk skolfrånvaro. Foto: Patrik Söderman

Grundskoleelever med problematisk frånvaro som får träffa en social tjänstehund i skolan får bättre skolresultat, bättre psykiskt mående och minskad frånvaro. Det visar det preliminära resultatet av en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet.

I studien fick ledningen på fjorton skolor, från Uppsala i norr till Malmö i söder, välja ut totalt 65 elever till studien. Studien följde elevernas utveckling kring grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna, men också elevernas livskvalitet, aktiviteter med hunden och hundföraren samt hundens beteende dokumenterades.

Positiva resultat

33 elever fick träffa en social tjänstehund tillsammans med en hundförare, under en halvtimme av skoldagen två gånger i veckan under tio veckor. En kontrollgrupp med 32 elever fick istället träffa en speciallärare. Och resultaten i studien är positiva:

  • I elevgruppen som fick träffa ett hundteam deltog alla utom en elev från början; medan en fjärdedel av eleverna i kontrollgruppen inte deltog alls. Fler träffar genomfördes med hundteamen (19) än med speciallärare (14).
  • Bland elever som träffade hundteamet sjönk frånvaron från 42 procent före till 36 procent efter insatsen. I kontrollgruppen sjönk frånvaron från 35 till 31 procent.
  • 69 procent av elever med hundinsats uppnådde godkänt i svenska efter insatsen jämfört med 53 procent före insatsen, medan ingen sådan förbättring skedde för elever med kontrollinsats.

Hunden lockade

Både i hundgruppen och i kontrollgruppen uppnådde fler elever godkänt i matematik efter insatsen. I båda grupper visade också en barnhälsoenkät att eleverna upplevde en något ökad livskvalitet under insatserna.

Lena Lidfors, professor i etologi vid SLU, som lett studien. Foto: Vanja Sandgren

– Även kontrollgruppen fick positiva resultat, men där hoppade en del av eleverna av. Så medan vissa speciallärare väntade förgäves, berättade hundförarna om elever som entusiastiskt stod och väntade på besöken. Sannolikt lockade och motiverade hundarna eleverna på ett annat sätt än om de ”bara” fick träffa en speciallärare, säger Lena Lidfors, professor i etologi vid SLU, som lett studien.

Upphandlingsunderlag för att stötta kommuner

Utöver på skolor finns i dag sociala tjänstehundar även på exempelvis äldreboenden, sjukhus och inom LSS-verksamheter. Men dessa hundteam är ännu få, och många kommuner hindras av att regelverk, riktlinjer och rutiner saknas. Som en hjälp på vägen har projektet därför tagit fram ett upphandlingsformulär för hundteam som intresserade kommuner och skolor kan använda kostnadsfritt. Upphandlingsformuläret preciserar krav på erfarenhet, timersättning och hur insatserna ska kunna utvärderas.

Källa: SLU