Så går det att tjäna pengar i svensk nötköttsproduktion
Lönsamheten i svensk nötköttsproduktion är hårt pressad, men det finns åtgärder som kan förbättra situationen. Det visar Kristina Holmström i en ny doktorsavhandling från SLU. Genom att anpassa produktionsmetoder till gårdens unika förutsättningar kan lönsamheten öka, även om det inte finns en universallösning.
– Alla lantbruk är olika, och därför har jag studerat olika lösningar i olika produktionsgrenar, säger Holmström, industridoktorand vid SLU och Hushållningssällskapet Sjuhärad.
Viktiga faktorer för bättre lönsamhet
Hennes forskning visar att större betesmarker, effektivare arbete och rätt djurkategorier är viktiga faktorer för att förbättra lönsamheten. Att restaurera skogsmark till betesmark kan också ge ekonomiska fördelar genom ökade stöd och ersättningar.
Dessutom kan valet av gräsarter i vinterfodret påverka kostnadseffektiviteten. Exempelvis är timotejensilage ofta mest lönsamt för mjölkkor, medan fiberrikt ensilage med rörflen kan gynna dikor.
Sammantaget pekar avhandlingen på möjligheterna att stärka svensk nötköttsproduktion, vilket är avgörande för både självförsörjning och bevarandet av biologisk mångfald.
Källa: SLU