SVA på plats under Sweden International Horse Show

SVA på plats under Sweden International Horse Show I dag börjar fyradagarsshowen som Sweden International Horse Show bjuder in till. På mässgolvet finns bland andar SVA. Foto: Adobe Stock

Under fyra dagar pågår Sweden International Horse Show (SIHS 2024) med start i dag 28 november, det handlar om sport, shownummer, föredrag och mässgolv där bland många andra SVA finns på plats med målet att svara på frågor om infektionssjukdomar och foder och hur du kan arbeta förebyggande för att förhindra sjukdomar.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill bidra till att hålla hästarna friska. I monter F07 på SIHS 2024 kan häst- och stallägare, ryttare och andra hästintresserade, ställa sina frågor och ta del av den senaste kunskapen för friskare hästar.

Upplyser om smittskydd

Ett bra smittskydd i stallet hindrar att en häst som kommer med till exempel sjukdomen kvarka inte får möjlighet att smitta de andra hästarna i stallet. En övervägande majoritet av stall som drabbats av kvarka har nyligen fått in en ny häst eller haft en häst borta på tävling. Kvarka går att stoppa med bra smittskydd och vaccin.

– Det går att göra mycket med några enkla smittskyddsåtgärder, vilket ändå bör vara rutin eftersom de hindrar även andra sjukdomar från att spridas. Håll alltid hästar som kommer nya till stallet,  eller som reser mycket för tävlingar, i egen hage och helst eget stall. Nyinkomna hästar måste vara en bit bort från de andra hästarna så de inte kan hälsa på varandra. Det är även viktigt att vaccinera sina hästar med de vaccin som finns för att minska smittspridning, säger Johanna Lindahl, hästexpert på SVA.

Pratar även om parasiter

På våren är det högsäsong för analys av träckprover från hästar, flera tusen prov analyseras under april och maj för att ta reda på vilka individer som behöver avmaskas innan bete. Genom att avmaska hästar utifrån analysresultat minskar användningen av avmaskningsmedel markant eftersom ofta endast hälften av hästarna behöver avmaskas.

– Mycket har förändrats de senaste 15 åren inom parasiter och avmaskning. Tack vare att vi inte avmaskar alla hästar kan vi förhoppningsvis bromsa upp resistensutvecklingen så avmaskningsmedlen är verksamma när de verkligen behövs. Vår MASK-app underlättar också för stall- och hästägare att ha koll på provtagningar och behandlingar från år till år, säger Frida Hardenberg, som arbetar med parasiter på SVA.

Från programmet:

Det är ett digert program som finns att ta del av för årets besökare, bland annat veterinärundersökning med Hanna Jönsson och Izabella Granswed från Mälaren hästklinik, som även presenterar hur veterinärerna arbetar på tävling? Vad göra veterinärerna på plats på SIHS? Hur skiljer sig det från hur de arbetar på andra tävlingar? Samt en programpunkt om utfodringsrelaterade sjukdomar- hullbedömning, fång, EMS och andra sjukdomar kopplade till utfodring, presenteras av Mälaren Hästklinik.

Källa: SVA/SHIS2024