I dag är det polyneuropatidagen – nervsjukdom som drabbar djur och människor

I dag är det polyneuropatidagen – nervsjukdom som drabbar djur och människor Forskaren Gittan Gröndahl undersöker en häst med polyneuropati med hjälp av tekniken transkranial magnetstimulering.

På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.

Den svåra sjukdomen förvärvad polyneuropati hos häst har hittills i världen endast setts hos hästar i Sverige, Norge, Finland och Island. På SVA arbetar forskaren Gittan Gröndahl med sjukdomen hos de nordiska hästarna i ett svensk-norsk-tyskt forskningsprojekt.

– Polyneuropati hos hästar kan utlösas av vissa partier av foder – och just kopplingen till en viss matvara är inte det vanliga när det gäller polyneuropati hos människor, berättar Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA. Det vändande förloppet påminner om den variant som kallas Guillain-Barrés syndrom hos människa, men det finns skillnader på cellnivå, säger Gittan Gröndahl.

Finns ingen behandling

Hästar som drabbas av polyneuropati uppvisar långsamma nervimpulser och svaghet i benen. Benen viker sig, så kallad överkotning. Det finns ingen verksam behandling för nervsjukdomen hos hästar, men den kan vända spontant och många blir återställda efter en längre tids vila, ett halvt till ett år. En del hästar som utvecklar svår svaghet eller förlamning måste dock avlivas av djurskyddsskäl.

Sjukdomen upptäcktes först på 1990-talet och forskningen om hästarnas polyneuropati har pågått sedan dess, och belönades med Stiftelsen Hästforsknings stora forskningspris 2018.

Påvisat ovanliga förändringar i Schwanncellerna

– Vi har kartlagt sjukdomen och dess riskfaktorer i Sverige och Norge, analyserat tusentals nervtrådar från drabbade hästar och påvisat ovanliga förändringar i Schwanncellerna, som bildar nervernas isolerande myelinskidor. Vår grupp kan nu odla Schwannceller från hästar för att studera dem utanför kroppen, och vi undersöker betydelsen av hur de sjuka hästarnas immunförsvar reagerar och hur signalerna i de utåtledande nerverna påverkas. För varje delprojekt tillfogar vi nya pusselbitar till bilden, säger Gittan Gröndahl.

I projektet om förvärvad polyneuropati hos hästar samarbetar SVA med forskare från Norges veterinärhögskola, NMBU i Oslo, samt Ludwig Maximilian-universitetet i München, Tyskland.

Källa: SVA