Mänskligt beteende och biologiska risker inom boskapssektorn – det goda och det dåliga

Mänskligt beteende och biologiska risker inom boskapssektorn – det goda och det dåliga Seminarium: Mänskligt beteende och biologiska risker inom boskapssektorn – det goda och det dåliga. Foto: Adobe Stock

Smittsamma sjukdomar hos boskap utgör ett betydande hot mot djurens välfärd och produktivitet, och potentiellt även mot människors hälsa. Effektiviteten av de åtgärder som vidtas för att skydda boskap, gårdar och människor från dessa biologiska risker beror på hur de är utformade och genomförda.

Detta seminarium, som arrangeras av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, fokuserar på sektorns aktörers efterlevnad av god praxis, riktlinjer och regler för biosäkerhetsåtgärder. Deltagarna kommer att lyssna på internationell expertis inom området, exempel från folkhälsan samt flera konkreta fall från boskapssektorn. Vilka är utmaningarna för att anpassa mänskligt beteende för en effektiv biosäkerhet? Hur kan illegala aktörer och handlingar orsaka biologiska risker i livsmedelskedjan från djur, ur både nationellt och internationellt perspektiv? Dessa och andra relaterade frågor kommer att diskuteras under seminariet.

Förmiddagens presentationer och diskussioner hålls på engelska. Efter lunch fortsätter man på svenska.

Seminariet är organiserat av Kommittén för smittsamma djursjukdomar, KSLA, och tar plats 29 oktober, digitalt och fysiskt.

Källa: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien