Så kan du tipsa hästägare att undvika kolik
Många ridskolor och privatstall har svårt att göra det som behövs för att förhindra kolik hos hästarna. Veterinärer som kallas ut bör tipsa om längre vistelse i hagen och att utfodra vid fler tillfällen per dag.
Det sade veterinären Katarina Nostell, docent i hästmedicin vid SLU vid en föreläsningsdag som Agria anordnat vid Ridskolan Strömsholm. Publiken kom för att höra hur man bäst kan undvika att hästar drabbas av kolik.
För Agria är det angeläget att minska antalet fall av kolik, eftersom det efter hälta är den vanligaste diagnosen för häst och därmed orsak till att försäkringsersättning betalas ut. Därför avsätter företaget varje år en del av premiepengarna till forskning. Alla parter har mycket att vinna på att minska antalet kolikfall – inte minst hästarna.
Hästägarens mardröm
Katarina Nostell kallade kolik för ”hästägarens mardröm”, troligen för att den kan ta sig dramatiska uttryck och är så vanlig. Men inte alltid så allvarlig. Hon bedömde att 27 procent blir bra utan behandling, och dessa fall ser man alltså inte som veterinär. Men hela 63 procent behöver någon typ av behandling.
Generellt är det inte säkert att hästägare är medvetna om hur liten magsäck en häst egentligen har och vad som händer om den står tom för länge eller matas med fel foder.
– Hästägare vill gärna ge kraftfoder, det känns bra för dem. Men de tänker inte på att det är lättlösliga kolhydrater som snabbt kommer ut i tarmen och kan skapa obalans i hästens tarmflora och risk för bakterieöverväxt, gasbildning och i värsta fall diarré, sade Katarina Nostell.
Får för lite motion
I många stall tar man in hästarna från hagen för tidigt på dagen, ofta redan vid 14-tiden – av praktiska skäl. Därmed får många för lite utevistelse i hagen och för lite motion. Av samma skäl utfodrar man också för sällan. Eftersom hästens magsäck är gjord för att äta kontinuerligt är det viktigt att hästen fodras ofta eller helst har tillgång till grovfoder större delen av dygnet. Många hästägare har blivit bättre på att tillgodose hästens behov av långa ättider, enligt Katarina Nostell.
– Tidigare utfodrade man kanske tre gånger per dag, nu är det vanligare att man ger fyra-sex gånger per dag, sade hon.
Men så ser det inte alltid ut. Som veterinär kan man alltså uppmana till längre utevistelse och fler utfodringar för att förebygga kolik, samt till att se till att hästen har tillgång till vatten i hagen.
Tyst mage dåligt tecken
Men det finns mer kunskap som veterinärer kan bidra med. Om en häst inte vill äta är det ett tydligt tecken på att något är fel, och hästägare kan själva skaffa sig ett enkelt stetoskop och lyssna på magen. Berätta för ägaren att hästens tarmar ska låta hela tiden och är det tyst kan detta vara ett tecken på kolik. Stetoskopet kan också användas till att räkna hjärtfrekvensen för den som har svårt att ta pulsen på hästen. Att ta pulsen och kolla slemhinnorna på hästen är bra sätt för lekmän att bedöma om hästen är svårt sjuk eftersom den då ofta får hög puls och bleka eller mörkröda slemhinnor. Kunskap om hur munslemhinnan ska se ut är alltså viktig, liksom hur man tempar en häst.
En annan sak som veterinärer kan hjälpa hästägare med är att lära sig bedöma hullet på en häst.
– Precis som vi människor kan hästar sätta fett på olika ställen, men många hästägare tittar bara på buken.
Sprid ut fodret på olika platser
En annan föredragshållare var Linda Kjellberg, husdjursagronom, forskare och huvudlärare i hästkunskap på Ridskolan Strömsholm. Hon talade en del om att lösdrift främjar social kontakt och att den inhysningsformen även kan minska antalet fall av kolik eftersom det bland annat främjar hästarnas möjlighet till motion jämfört med att stå i box.
Hon sade också att det är en utmaning att utfodra rätt när hästarna är i grupp eftersom de bland annat äter olika fort:
– Finns fri tillgång till foder vid en plats är det risk att hästarna stannar vid maten och inte rör sig särskilt mycket därifrån. Då kan det vara bättre att sprida ut fodret på olika platser i hagen så att de tvingas leta efter maten.
Också något att tipsa hästägare om. Samt att lösdrift sparar en del arbete, men att andra arbetsuppgifter tillkommer eftersom hästarna måste tittas till ofta.
Text: Ingrid Kindahl