Handelsnormer för ägg får nya föreskrifter

Handelsnormer för ägg får nya föreskrifter Nya föreskrifter om handelsnormer för hönsägg träder i kraft den 8 november. Bild: Adobe Stock

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter har ändrats vad gäller handelsnormerna för ägg genom kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2464. Ändringen innebär att märkningen, från och med den 8 november 2024, ska äga rum på produktionsenheten.

I Sverige levereras majoriteten av de ägg som släpps ut på marknaden från primärproducenten till en godkänd förpackningscentral där äggen sorteras, märks och packas. Svenska förpackningscentraler bedöms generellt sett ha ett bra system för att märka äggen korrekt och upprätthålla en god spårbarhet.

För att möjliggöra för livsmedelsföretag att även fortsatt märka ägg på antingen produktionsenheten eller den första förpackningscentral som äggen levereras till införs en undantagsmöjlighet i Livsmedelsverkets nya samlade föreskrifter om handelsnormer för hönsägg, LIVSFS 2024:4. Undantagsmöjligheten innebär att det utan hinder av bestämmelserna i del VI, punkt III.2 i bilaga VII till förordning (EU) nr 1308/2013 är tillåtet att märka ägg på den första förpackningscentral som äggen levereras till, förutsatt att förpackningscentralen är belägen i Sverige.

När träder författningen i kraft och när ska den börja tillämpas?

Livsmedelsverkets föreskrifter om handelsnormer för hönsägg, LIVSFS 2024:4, träder i kraft den 8 november 2024.

Genom LIVSFS 2024:5 upphävs 40–41 §§ LIVSFS 2005:20 från och med den 8 november 2024.

Vilka berörs av författningen?

Livsmedelsföretagare, verksamhetsutövare (äggproducenter och förpackningscentraler) och kontrollmyndigheter.

Källa: Livsmedelsverket

Läs mer hos Livsmedelsverket klicka här:Läs mer hos Livsmedelsverket klicka här: