Lantbrukets djur fokus under beredskapsveckan

Lantbrukets djur fokus under beredskapsveckan SVA leder ett utvecklingsprojekt för att höja förmågan i primärproduktionen. Foto: Adobe Stock

Om en kris eller ett krig skulle komma behöver livsmedel fortsätta att produceras. För Sveriges livsmedelsberedskap är det avgörande att lantbruksdjuren fortsätter leverera mjölk, ägg och kött. SVA leder ett utvecklingsprojekt för att höja förmågan i primärproduktionen.

Ett förändrat klimat gör att översvämningar, torka och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på viktiga insatsmedel som gödsel, bränsle och foder. Dagens lantbrukare är även beroende av att viktiga IT-system fungerar och de måste ha beredskap för alternativ elförsörjning. Efter bara en kort tid av störningar kan det bli besvärligt att bedriva verksamheten på det sätt som man är van vid.

Krävs ett systematiskt arbete

– Ett sätt för lantbrukare att förbereda sig för de utmaningar som de ställs inför i en kris är att redan nu jobba systematiskt för att höja sin förmåga att stå emot störningar genom beredskapsplanering. Fokus ligger på att se till att verksamheten fungerar oavsett vad som inträffar. Om att identifiera sårbarheter och beroenden och genomföra åtgärder som minskar påverkan från störningar. Det är många som tänker på det här och med projektet hoppas vi att fler kommer igång, säger Josefine Elving, forskare på SVA.

Projektet handlar om hur våra livsmedelsproducenter som bidrar med livsmedel ska arbeta förebyggande för att bättre klara en kris. Det handlar om att ta fram alternativa planer för att ta sig igenom en kris och ha en plan för att snabbare kunna komma igång igen

I projektet ska även gårdarnas rådgivare ges möjlighet att öka sin kompetens inom området. I beredskapsplaneringen ingår att kartlägga viktiga processer på gårdarna och identifiera sårbarheter och beroenden. Med den kunskapen kan de identifiera och genomföra åtgärder för att undvika påverkan från störningar. De kan ta fram planer för att hantera de störningar som inte går att undvika.

Varje gård har unika förutsättningar

Alla gårdar har olika förutsättningar och det finns inte en lösning för alla. Det är företagen som bäst känner till sin egen verksamhet och som väljer de verktyg som är bra för dem. Vilka utmaningar, behov och möjligheter som ska tas hänsyn till för att skapa en mer robust verksamhet.

– Inom projektet jobbar vi med att ta fram stöd till lantbrukare för att de själva, eller med hjälp av sin rådgivare, ska hitta en bra väg med sin kontinuitetshantering av verksamheten. På så sätt vill vi hjälpa lantbruksföretag att bli mer förberedda inför kriser som olyckor, bränder och översvämningar men även skapa en ökad förmåga att hantera störningar i höjd beredskap och krig, säger Josefine Elving.

Samverkan för fungerande animalieproduktion

SVA leder under åren 2023–2025 det MSB-finansierade projektet När krisen eller kriget kommer – beredskapsplanering i primärproduktionen av svenska livsmedel. Projektet drivs i samverkan mellan myndigheter och näringslivet (primärproducenter, rådgivare och branschorganisationer). Tillsammans arbetar de för att höja Sveriges nationella livsmedelsberedskap genom att säkerställa att animalieproduktionen kan fungera i såväl fredstida krissituationer som under höjd beredskap.

Läs mer klicka här:

Källa: SVA