Nu börjar de skärpta kraven på införsel från Ryssland och Belarus

Nu börjar de skärpta kraven på införsel från Ryssland och Belarus Den skärpta lagstiftningen innebär att det inte längre kommer gå att importera hundar, katter eller illrar från Ryssland och Belarus som är yngre än sju månader. Foto: Adobe Stock

Från och med den 16 september gäller fler krav för att föra in hundar, katter och tamillrar från Ryssland och Belarus. Det blir obligatoriskt med blodprov som visar att djuret är vaccinerat mot rabies. De skärpta kraven införs av alla EU-länder och bakgrunden är upprepade brister i rabiesskydd hos djur som förts in från Ryssland och Belarus.

I april 2024 beslutade EU-kommissionen att det, utöver dokumentation på rabiesvaccinering, även blir obligatoriskt med så kallade titertest för att få föra in hundar, katter och illrar från Ryssland och Belarus.

EU-godkänt laboratorium måste analysera

Titertest innebär att ett blodprov från djuret analyseras för att få svar på om ett djur har ett fullgott skydd mot rabies. Provet måste ha tagits minst tre månader innan djuret får tas in i EU och analyserats av ett EU-godkänt laboratorium. Titertestet kan tas tidigast 30 dagar efter vaccinering. Därefter måste det gå ytterligare tre månader innan djuret får föras in i EU. För att en hund, katt eller iller ska kunna få rabiesvaccin måste den vara minst tolv veckor gammal.

Den skärpta lagstiftningen innebär i praktiken också att det inte längre kommer gå att importera hundar, katter eller illrar från Ryssland och Belarus som är yngre än sju månader.

Jordbruksverket har sedan juni informerat om de nya krav som börjar gälla i hela EU den 16 september.

Stickprovskontroller har visat brister

Rabies är en dödlig virussjukdom som drabbar både människor och djur, och sjukdomen finns i Ryssland och Belarus. Stickprovskontroller i både Sverige och andra EU-länder har upprepade gånger visat att det förs in djur från dessa länder som helt eller delvis saknar rabiesskydd trots att de enligt medföljande dokument är vaccinerade.

– Djur som importeras från dessa länder utan tillräckligt skydd mot rabies utgör en allvarlig smittorisk. Därför är de skärpta EU-kraven mycket viktiga för att säkerställa att vi inte får in rabies i Sverige, säger Erik Ringström, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Fakta: Import av hundar och katter från Ryssland och Belarus
Mellan åren 2020 och 2023 importerades över 3 600 hundar och katter till Sverige från Ryssland och Belarus, vilket innebar att de var de vanligaste länderna att importera djur till Sverige från. Hittills i år är siffran uppe i närmare 350 hundar och katter.

Fakta: Så fungerar EU:s införselregler
Införsel av hundar, katter och illrar regleras på EU-nivå. EU delar in länder i tre grupper;

  1. EU-länder samt länder utanför EU som delar EU:s lagkrav,
  2. länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs,
  3. länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll.
  • Länder utanför EU kan ansöka hos EU om att få tillhöra gruppen ”länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs”. Landet behöver då bland annat visa att det har ett effektivt kontrollsystem mot rabies. Landets myndigheter måste även kontrollera, och intyga att djur som förs därifrån är korrekt vaccinerade mot rabies. Däremot behöver djuren inte ha genomgått titertest. Ryssland och Belarus har hört till denna grupp sedan 2013.
  • Från och med den 16 september 2024 räknas Ryssland och Belarus som ”länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll”. Detta innebär att länderna hamnar i samma grupp som bland annat Iran och Thailand, och att djur som förs in från, eller igenom, Ryssland eller Belarus även måste ha genomgått titertest och tillhörande väntetider för att få resa till EU.

Källa: Jordbruksverket