”Årets Veterinär visar hur mycket nytta veterinäryrket kan göra”

”Årets Veterinär visar hur mycket nytta veterinäryrket kan göra” Marie Jury, Väsby Djursjukhus, juryrepresentant till Årets Veterinär. Foto: Linus Bokehsius

Hallå där Marie Jury, chef för Väsby Djursjukhus, du sitter med i juryn som utser Årets Veterinär. Varför tycker du att det är viktigt att den här utmärkelsen finns?

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter varandra och får känna glädje och stolthet över vårt fina yrke, speciellt i den stundtals hårda och tuffa miljön vi kan vara verksamma i. Det är inspirerande och fint att läsa de hundratals fina nomineringar som trillar in från kollegor som vill lyfta en medarbetare. Till exempel en medarbetare som har hjärtat på rätta stället, har extra fin hand med djur, djurägare och kollegor eller är en bra mentor som visar fin kollegialitet.

– Det är också fint att vi kan visa hur mycket nytta veterinäryrket kan göra, vilken bred kompetens det finns  och hur viktig roll vi kan spela i till exempel matindustrin, den humana sjukvården och folkhälsan, Sveriges försvar och mångfald. Det faktum att vi faktiskt finns, engagerar oss, behövs och uträttar stordåd på så många olika områden.

Det görs ett gediget bakgrundsarbete av VeterinärMagazinet.

Du har suttit med i juryn några år, hur brukar arbetet gå? 

– Det är jättesvårt men också roligt. Det svåra är att välja sina topp tre kandidater bland alla fina nomineringar och kollegor. Ofta vill man välja så oerhört många fler, men för att vi ska kunna komma fram till en vinnare måste vi begränsa oss och välja ut favoritnomineringarna.

– Det görs ett gediget bakgrundsarbete av VeterinärMagazinet som har djupintervjuer med de som har nominerat kandidater. Detta material kommer oss till hands och hjälper oss i vårt arbete.

Det är nu hög tid att komma in med förslag till juryn – är det något särskilt du letar efter när du ska lägga din röst?

– Vi försöker tänka på att priset ska täcka brett över olika delar av vår bransch och alla olika fält, och få med vad som kan sticka ut som ”årets” gärning. Jag tycker det är viktigt att även få med omtyckta och uppskattade kollegor bland finalisterna. Visst är det svårt, man kan ha en storfavorit flera år i rad, men i slutänden är det ett team work och det är den som får flest röster som blir den självklara vinnaren.

– För alla som nominerar är det viktigt att tänka på att även om det inte blev just din kandidat som vann den här gången så ska man inte misströsta, utan nominera igen! Nästa gång kanske det blir du eller din favorit som vinner!

Årets Veterinär är en kollega som:

är särskilt framstående inom sitt område och därmed synliggör veterinärens viktiga arbete i samhället. Och/eller är innovativ inom ny teknik eller nya medicinska områden. Och/eller håller etiken högt i sin interaktion med kolleger, chefer och det omgivande samhället, till exempel djurägare.

Föreslå din kandidat genom att meja: info@veterinarmagazinet.se senast 30/9!