Minst två typer av MRSA finns på gris i Sverige – fler studier väntar
En baslinjestudie gällande MRSA hos gris ska genomföras i hela EU under 2025. Som förberedelse gjordes sommaren 2024 en begränsad pilotstudie för att testa provtagnings- och odlingsmetoder. Under studien har MRSA påträffats.
Även om situationen i ett internationellt perspektiv över lag är god isolerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) varje år MRSA vid ett antal tillfällen från prov från djur i Sverige. Då främst från sjuka hästar, hundar och katter. Förkortningen MRSA står för ”meticillinresistent Staphylococcus aureus”. Isolat av MRSA är resistenta mot en stor och mycket viktig grupp antibiotika, dit bland annat penicillin hör. Själva bakterien, Staphylococcus aureus, kan orsaka infektion hos både människor och djur. Isolaten har undersökts med molekylärbiologiska metoder och de tillhör två olika varianter (spa-typ t034 och spa-typ t571), men alla tillhör MLST 398 som ofta anses vara kopplad till livsmedelsproducerande djur.
Pilotstudie
– Studiens syfte var inte att leta efter MRSA. Den stora undersökningen, som görs nästa år, innebär provtagning på delvis nya ställen i produktionskedjan. Vi ville helt enkelt säkerställa att provtagning går att utföra enligt direktiven. Den enda slutsatsen som kan dras i dag är att det finns minst två typer MRSA på gris i Sverige, säger Oskar Nilsson, chef vid sektionen för antibiotikafrågor på SVA.
I pilotstudien togs prov från grisar på två olika slakterier. I proven från det ena slakteriet kunde MRSA isoleras medan proven från det andra slakteriet var negativa. Den personal som tagit proverna är informerade om att MRSA påträffats. Likaså är gris- och slakteribranschen informerad. Provtagningen gjordes anonymt och ursprunget på grisarna från vilka proven togs är inte känt. Vid tidigare undersökningar av grisar i Sverige har MRSA endast hittats vid ett tillfälle 2010, även då i anonyma prover tagna på slakteri. De senaste åren har ingen aktiv övervakning gjorts men tillgänglig information har tolkats som att det inte är någon hög förekomst av MRSA bland grisar i Sverige. Men då MRSA är vanligt förekommande bland grisar i andra länder och bland personer som jobbar med gris i många länder så är det inte förvånande att sådana bakterier finns även hos grisar i Sverige.
Spridning via mat mycket liten
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) bedömer att risken för att MRSA sprids via mat till människor är mycket liten. Inte heller anses yrkesmässig hantering av kött, till exempel på ett slakteri, ökar risken att smittas med MRSA. Däremot tyder erfarenheter från länder med hög förekomst av MRSA på att personer som regelbundet jobbar med gris riskerar att bli bärare av bakterierna.
Inom näringen finns hygien- och smittskyddsrutiner utarbetade för att undvika att MRSA sprids mellan djur och människor samt mellan gårdar. Detta, tillsammans med generellt smittskyddsarbete och god djurhälsa, är viktiga verktyg för att minska risken att MRSA blir allmänt förekommande bland grisar i Sverige.
Källa: SVA