Från tidningen: Hon hjälper dig att hitta tillbaka till jobbgnistan

Från tidningen: Hon hjälper dig att hitta tillbaka till jobbgnistan Nadina Cojocaru är veterinären som även vill hjälpa sina branschkollegor att arbeta långsiktigt hållbart och att hitta tillbaka till lusten för yrket. Foto: Danielle Cohen

Nadina Cojocaru är veterinären som även vill hjälpa sina branschkollegor att arbeta långsiktigt hållbart och att hitta tillbaka till lusten för yrket. Själv har hon alltid haft ett högt arbetstempo men aldrig varit i närheten av att bli utbränd, eller hamna i utmattningsdepression. Något hon så klart var tvungen att utforska.

Utöver att vara utbildad till coach i USA har hon en läkarutbildning (nästan hela reds anm.) och en veterinärutbildning från sitt hemland Rumänien. Sedan 2011 bor Nadina i Sverige och har arbetat på flera veterinärklinker, i Vänersborg och Uppsala och numera i Kumla där hon nu arbetar hos Noza Smådjursklinik på halvtid och resten av tiden ägnas åt att coacha.

– Vi har det väldigt bra i Sverige men trots det så är det många i branschen som mår dåligt, vilket det finns studier på. Mitt tips är att du ska fokusera på djurägaren som du har att göra med just nu. Gå in som ett blankt blad och bara lyssna in. Strunta i vad andra kanske sagt om personen innan. På så sätt gör du det bättre för dig själv. – och det är ju det handlar om. Du ska må bra och ha en bra kommunikation med djurägarna.

Och det är här coachingen kommer in, att bli medveten om mönster, kroppens signaler och hur du återhämtar dig för att hålla. Nadina delar här med sig av några bra vardagsknep och först vill hon att man ska vara medveten om vilka de vanligaste stressresponserna är, så vi börjar där och går sedan vidare till hennes bästa tips för att hantera dessa responser för att ha ett hållbart liv och inte minst yrkesliv.

Foto: Adobe Stock.

De vanligaste stressresponserna är:

  1. Fight (överaktivering av sympatiska nervsystemet): irritation, frustration, ilska.
  2. Flight (överaktivering av sympatiska nervsystemet): oro, ångest, rädsla, panik.
  3. Freeze (överaktivering av parasympatiska nervsystemet – det dorsala vagus systemet): förvirring, apati, hjälplöshet, uppgivenhet, prokrastinering.
  4. Fit In (överaktivering av parasympatiska nervsystemet – det centrala vagus systemet, så kallat det sociala parasympatiska nervsystemet, överrepresenterat för människor födda i en biologisk kvinnlig kropp): Bluffsyndrom, ensamhet, isolering, kamouflera verkliga känslor och reaktioner.
  5. Fawn (överaktivering av parasympatiska nervsystemet – det centrala vagus systemet, så kallat det sociala parasympatiska nervsystemet, överrepresenterat för människor födda i en biologisk kvinnlig kropp): samtycka/blidka/lugna/konflikträdsla, snällhet, people pleasing, hypersocialisering.

Nadina Cojocarus 5 bästa verktyg för en hållbar livsstil

  1. Titta mot solen varje morgon, så snart som möjligt efter du vaknar upp och så snart som möjligt efter soluppgång. Inga solglasögon, det är okej att ha kontaktlinser och normala glassögon. Det ska inte göra ont, utan bara titta mot solen.
    När vi fångar de första stunderna efter soluppgången är solen inte lika stark. Om det blir senare på dagen, titta uppåt, men inte DIREKT mot solen. Om det är inte möjligt på grund av långa, mörka vinternätter använd en SAD-lampa (Seasonal Affection Disorder lampa). Lampan ska ha med minst 10 000 LX intensitet. Det finns att köpa online. Det här startar en normal fysiologisk kaskad av metabola reaktioner som är beroende av starkt solljus, bland annat en normal kick av hälsosamt morgonkortisol. Det påverkar även hur bra vi sover på kvällen. Pluspoäng: Titta mot solnedgången på kvällen. Räkna med 10 – 5 minuter för både soluppgång och solnedgång. Upp till 30 minuter om det är molnigt eller om du använder SAD-lampa.
  2. Adrenalin + Noradrenalin kick på morgonen genom att kallbada eller att avsluta morgonduschen med kallt vatten. Det startar en metabolisk reaktion som väcker upp kroppen . Vår hjärna, koncentrationsförmågan och immunförsvaret fungerar mycket bättre under den perioden. Rekommenderar 2 – 4 minuter per dag. Starta mjukt och sänk vattnets temperatur långsamt när du har vanan inne kan du sänka temperaturen snabbare. Bra att göra 11 minuter totalt per vecka för bästa effekt (det vill säga 1-2 minuter/dag). Mer är inte bättre i det här fallet, håll dig till max 11 minuter per vecka.
  3. Välj dina tankar noggrant! Våra hjärnor älskar effektivitet och att gå in på samma tankebanor minskar energiförbrukningen. Våra hjärnor väger mellan 1,3-1,5 kilo men använder 20 procent av totala kroppens energiförbrukning. Alla nya processer, som till exempel att lära sig nya saker, ökar energiförbrukningen enormt. Därför är det viktigt att förstå att våra tankar oftast är automatiskt genererade, och en situation kommer att trigga igång tankemönster som vi är vana med. De tankarna skapar känslor. Om vi vill ändra på hur vi mår och hur vi känner, måste vi vara medvetna om att vi måste ändra på hur vi tänker om omständigheterna i våra liv. Är den här situationen under min kontroll, eller försöker jag ändra på någonting som inte tillhör till min makt att ändra? Om vi pratar om konkreta arbetssituationer som veterinärer, är arbetsplatsens kultur någonting som matchar mina värderingar eller inte? Går det att förändra det eller inte? Hur vill jag VÄLJA att tänka om den här situationen?
    Om vi pratar om vårt yrke generellt, så har vi alla patienter som inte går att rädda oavsett vad vi gör. Vår hjärnans tendens är då att klandra oss själva över de situationerna. Det brukar vara en välkänd bana för våra synapser. Då måste man fråga sig själv: Skulle jag säga detta till min bästa vän eller kollega? Om svaret är NEJ, behandla dig själv med samma empati och omsorg, och ändra på hur du tänker om dig själv.
    Negativt inre kritik sänker vår IQ och påverkar vår hälsa negativt (högt blodtryck, förändrad ämnesomsättning, depression och så vidare).
  4. Är du i fight/flight stress respons? Är du rädd inför ett möte med en anställd/ chef/ djurägare? Andas in långsamt tills buken buktar ut – det vill säga använd både revbenen och mellangärdet för att expandera dina lungor, och andas ut långsamt, dubbelt så långt. Gör det flera gånger tills du känner dig lugnare. Du kan även koppla ditt medvetande med dina tår. Kontrollera om dina tår känns annorlunda på vänster fot jämför med höger fot. Eller gör likadant med fingrarna.
    Är du i freeze/fawn/fit in stressrespons? Skaka om kroppen, krama om dig själv och massera intensivt dina armar och ben. Värm upp dina händer och massera även ditt ansikte med start på näsans sidor, gå upp till pannan, kom neråt med händerna på kinderna. Gör samma massage flera gånger.
    Du kan även göra flera knäböjningar eller hoppa upp och ner flera gånger tills kroppen känns varmare. Varför ska man då göra det här? För att vår IQ sjunker när vi är under intensiva känslor. ”When emotions are high, the intelligence is low”- Det är vetenskapligt beprövad av Dr. Matthew D. Lieberman att vi tappar 10-20 IQ poäng när vi har intensiva känslor.
  5. Ge din kropp det bästa bränslet och smörj lederna! Kroppen är det viktigaste vi har, och våra kroppar älskar motion, näringsrik mat, bort med socker, snabbmat och alkohol. Jag skulle vilja säga något annat, men de sockerfyllda korgar som visa djurägaren kommer med hjälper inte vårt mående alls. Socker påverkar våra kroppar negativt, framför allt om det är allt som vår mat består av. Inget fel med efterrätten, men när alla måltider består av ”efterrätt”, kommer vi att känna detta i form av dåliga känslor, depression, metabolt syndrom, ångest med mera.
    Våra kroppar behöver även sömn! Sömn är inte utbytbar och är nödvändigt för överlevnad. Om vi mår fysiskt eller psykiskt dåligt då är min första fråga: hur har sömnen varit de senaste dagarna eller även under förra dygnet? Om svaret är ”dålig sömn!”, sov först och tänk om efter det.

 

Läs hela reportaget om Nadina Cojocaru i nästa nummer som kommer ut vecka 29.