Nytt laxlarm från norska veterinärer
Mängder av fiskarter offras i norska odlingar av lax, öring och regnbåge. Det är många miljoner så kallade putsarfiskar som används för att bekämpa laxlusen, skriver DN.
Uppgifterna finns i den rapport om laxodlingar som norska Veterinärinstitutet publicerat tidigare. Då larmade veterinärerna om infektioner och skador på laxarna. I ett nytt reportage skriver DN om putsarfiskarna stenbit, skärssnultra, stensnultra och berggylta. Många av dem fiskas på den svenska västkusten och transporteras i tankbilar till de norska laxodlingarna, där de får jobba med att rensa laxarna från löss. Man vet inte hur bestånden i Sverige påverkas.
Framme i Norge far putsarfiskarna illa under sitt jobb med att äta laxlöss. Dödligheten är i princip 100 procent. De flesta blir omkring 1,5 år, att jämföra med att vissa skulle kunna bli 30 år gamla i naturen, enligt Albin Gräns, zoofysiolog vid SLU.
Putsarfiskarna flyttas från sina naturliga miljöer, som är lugna, till öppet hav med strömmar. Det är stressande, bedömer Trygve Poppe, professor emeriturs vid norska veterinärhögskolan. Fiskarna riskerar också att hamna i maskiner för värmebehandling, vilket kan vara dödligt.
Källa: DN