BVA: Även milt vårväder kan orsaka värmerelaterade skador
Milt vårväder kan vara lika farligt för djur som extrema värmeböljor, varnar det brittiska veterinärförbundet BVA.
BVA varnar djurägare att inte låta sig luras av att vädret verkar milt på våren och försommaren. Ny statistik visar att under förra årets rekordvarma sommar i Storbritannien med temperaturer på över 40 grader, fick veterinärer in färre fall av värmerelaterade skador hos sällskapsdjur, såsom värmeslag, brända tassar, solbränna och andningssvårigheter, jämfört med sommaren 2018, som var betydligt svalare.
Anledningen kan vara den omfattande medierapporteringen och alla varningar om extrem värme som utfärdades 2022, men inte 2018, vilket gjorde djurägare mer medvetna om farorna.
Enligt en enkät rapporterade hälften (51 procent) av alla veterinärer i Storbritannien fall av djur som behövde behandling för värmerelaterade skador under 2022, jämfört med 66 procent under 2018. I båda undersökningarna var hundar den vanligaste art som drabbades.
Redan nu när vädret börjar bli varmare uppmanar BVA djurägare att vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda djuren från värmeslag och andra skador. Veterinärer varnar för att ägare kan slappna av under dessa bedrägligt milda dagar. Man behöver ändå skydda sina djur, vilket djurägare ofta missar. Så här säger BVA:s biträdande ordförande, Anna Judson:
–Vi kanske inte befinner oss mitt i en rekordvarm sommar, men när solen tittar fram kan bilar, husvagnar och uterum snabbt bli varma och djuren löper risk att överhettas.
Hundar är särskilt sårbara för värmerelaterade skador och kan ha svårt att hålla sig svala vid höga temperaturer och fuktiga förhållanden. För vissa hundar kan en mycket kort promenad mitt på dagen eller några minuters inlåsning i en varm bil innebära livsfara. Trubbnosade hundar som engelska eller franska bulldoggar och mopsar, löper ännu större risk eftersom de kan ha svårt att andas och kyla ner sig genom att flämta.
Anna Judson påpekar att veterinärer över hela Storbritannien varje år rapporterar om ett stort antal fall av hundar som behöver behandling mot skador relaterade till värme.
–Hundar slutar inte leka och springa bara för att det är varmt, så ägare behöver vidta åtgärder för att förhindra att de överhettas. De måste se till att djuren inte promeneras eller motioneras mitt på dagen eller lämnas i en bil eller ett uterum. Inte ens när det är molnigt eller bara för en liten stund, eftersom ”inte länge” kan visa sig vara förenat med livsfara. Tidiga tecken på värmeslag hos hundar är kraftig flämtning, salivavsöndring, rastlöshet, starkt rött eller mycket blekt tandkött och bristande koordination, säger hon.
Men inte bara hundar mår dåligt av värme. Exempelvis uppvisar kaniner ofta salivavsöndring, trötthet, korta och grunda andetag, varma och röda öron, våt nos och kramper. Om det händer ska djurägaren uppmanas att ta djuret till en sval och välventilerad plats, ge små mängder svalt (inte iskallt) vatten att dricka samt hälla rumstempererat vatten över det för att svalka ner det. Djurägaren ska också omedelbart söka rådgivning från veterinär.
Generellt bör djurägare se till att alla sällskapsdjur har konstant tillgång till friskt dricksvatten, tillräcklig ventilation samt skugga från direkt solljus. Detta gäller även för fåglar och kaniner. Ge extra skugga åt marsvin och kaniner genom att täcka burtaket med fuktiga handdukar.
Andra goda råd till djurägare är:
- Motionera inte hunden under de hetaste timmarna på dagen, särskilt inte om hunden är äldre, överviktig, trubbnosig eller har kända hjärt- eller lungproblem. Promenader ska ske tidig morgon och sen kväll.
- Gör femsekunderstestet: Sätt ner handen på asfalten och känn efter. Om asfalten för varm för handen, är den för varm för hundens tassar.
- Lämna aldrig hundar i fordon.
- Flugor utgör en allvarlig risk för kaniner och marsvin under de varmare månaderna. Kontrollera deras bakdelar två gånger dagligen för att se om de är rena och för att upptäcka tidiga tecken på flugägg.
- Vissa hund- och kattraser, särskilt de med ljusare eller finare päls, kan ha nytta av särskild solkräm för djur, exempelvis på öronspetsarna som annars riskerar att brännas i solen.
- Tänk på vilda djur också. Ställ ut skålar med vatten för fåglar och igelkottar i trädgården.
Källa: BVA
I kommande nummer av den tryckta VeterinärMagazinet,berättar veterinären Bert Jan Reezigt från Evidensia mer om värmerelaterade skador och hur de ska behandlas.