SVA: Kvarka ökar igen, viktigt att vaccinera
För första gången på flera år vänder antalet utbrott av kvarka uppåt. Det skriver SVA i ett pressmeddelande samband med kampanjen Stoppa Kvarkan som pågår 1-7 maj, där flera organisationer samverkar. Fokus för kampanjen är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
Kvarka sprids ofta när en häst flyttas och träffar andra hästar. En anledning till det negativa trendbrottet kan vara att hästen inte är så sjuk i första sjukdomsstadiet. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästen mår, tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen. Nu finns ett vaccin mot kvarka tillgängligt, vilket är ytterligare ett verktyg i kampen att stoppa kvarkan. Hästar som reser och tävlar frekvent bör vaccineras för att minska risken för smittspridning, uppmanar SVA.
– Varje år drabbas många privatstall och ridskolor av kvarka, med kostsamma nedstängningar. Nedstängningen av Romme travbana är ett exempel på vilken betydelse ett kvarkautbrott kan få. Kanske kan Romme vara en väckarklocka för alla om att kvarka kan drabba alla hästar och betydelsen av tidig upptäckt och isolering? Utöver alla kostnader för inställda lektioner och tävlingar ska vi inte glömma bort lidandet för hästarna. Obehandlad kvarka kan ge allvarlig sjukdom och har i sällsynta fall till och med lett till dödlighet, säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA.
I Sverige importeras och avlas tusentals hästar om året. Den livliga handeln kan vara en del i smittspridningen, många utbrott startar på grund av en nyinköpt häst. SVA:s expert på kvarka och vacciner, statsveterinär på SVA Gittan Gröndahl, medverkar i en podd onsdag 3 maj.
– Jag kommer prata om hur jobbigt det är att vara med om ett kvarkautbrott, det är både psykiskt och ekonomiskt mycket ansträngande. Det är ett antal näringsidkare inom olika verksamhetsgrenar som lider förluster genom verksamhetsavbrott, stoppad handel, stoppade tävlingar och många veckor av merarbete. Hästarnas sjuklighet, nedsatta prestation och dödsfall kostar också. Det är verkligen läge att peppa för rätt rutiner och investeringar för att stoppa kvarkan, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.
Under kampanjen kommer flera tidningar att bidra till ökad kunskap genom att öppna de artiklar som rör kvarka. Dit kan veterinärer hänvisa hästägare. Tidningarna är:
I sociala medier är kampanjens hashtag #StoppaKvarkan. Kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) startade ursprungligen i England av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary. I Sverige är de deltagande organisationerna SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Flyinge, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Strömsholm, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången och Östersundstravet.
Källa: SVA Bilden: Häst med kvarkasår under läkning. Foto Emma Nilsson, SVA