Agria pratar AI-teknik och hälta i Pälspodden
Hälta är den i särklass vanligaste diagnosen som hästägare stöter på. Men forskningen går framåt och nu bjuder Agrias Pälspodden, som vänder sig till hästägare, på de senaste rönen.
Elin Hernlund, forskare inom hästars biomekanik och veterinär vid SLU tar hjälp av modern AI-teknik i jakten på upptäckta bakbenshältor.
–Det är svårt för alla att upptäcka lindriga hältor, och just bakbenshältor är svårast, även för oss veterinärer. Men med tekniska hjälpmedel kan vi bli mycket bättre på att plocka upp tidiga förändringar, säger hon.
Elin Hernlund har bland annat utvecklat en ny app där man kan följa hästen över tid och upptäcka förändring i rörelsemönstret tidigt. Med hjälp av artificiell intelligens plockar appen ut rörelsepunkter på hästen och analyserar rörelsemönstret. Alla hästägare kan också träna ögat på att se vilket rörelsemönster man ska titta efter, genom att filma hästen i slow motion.
–Modern teknik i kombination med gedigen hästkunskap är framtiden för att enklare hitta var hästen har ont, säger Elin Hernlund.
Kristian von Krusenstierna, grand prix-ryttare i dressyr, tränare och driver Ågesta ridskola, har lång erfarenhet av att förebygga hältor.
–Jag strävar alltid efter att förebygga hästen innan det blir en hälta. Vi kan inte jobba alla hästar efter samma mall eftersom de är olika byggda, då kommer en del hästar hamna i fel vikt och balans. Ryttaren måste lära sig att läsa av hästen och vara beredd att göra om planen regelbundet om hästen säger stopp, säger han i Pälspodden.
Källa: Agria