Minksmittan: ”Bra tajming på pälsningen”
Det har ställts krav på att alla svenska minkar bör avlivas på grund av coronaviruset. Men enligt Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, behövs inte det eftersom 80 procent av minkarna avlivas nu ändå för pälsens skull. Det säger han till Dagens Nyheter.
Det blir enbart 100 000 minkar kvar i Sverige efter pälsningen, och enligt Karl Ståhl har Sverige ett mer gynnsamt läge än Danmark som haft smittan bland minkar sedan i juni och där antalet minkar är betydligt större än i Sverige. Här upptäcktes de första fallen i mitten av oktober, och Karl Ståhl menar att situationen är under kontroll.
SVA, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten tar prover och uppges följa utvecklingen noga, liksom WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Karl Ståhl menar att om det händer något som kan peka på problem kan bedömningen om avlivning av minkar snabbt ändras.
Sedan i juni har 214 människor i Danmark konstaterats smittade med varianter av det nya coronaviruset från minkfarmer. Muterat virus från minkfarmer har även hittats i Sverige, Nederländerna, Spanien, Italien och USA.
– Men i Sverige har vi har i nuläget inga bekräftade fall där någon människa har smittats med virus från mink, säger Karl Ståhl till DN.
Anledningen till oron är att om det uppstår nya varianter av coronaviruset kan ett framtida vaccin bli mindre effektivt.
Källa: DN