Franska regeringen vill lägga ner alla minkfarmar
Alla minkfarmar ska läggas ner i Frankrike. Det säger landets miljöminister Barbara Pompili. Beslutet ingår i ett lagpaket som syftar till att förbättra villkoren för djur i fångenskap.
Frankrike har i dag fyra minkfarmar. De ska successivt avvecklas för att vara helt nedlagda om fem år. Det meddelar nu miljöministern Barbara Pompili. Uppfödarna har genast protesterat.
–Man föredrar produkter i syntetplast tillverkade i Kina. Det finns inget ekologiskt i det, säger uppfödaren Alain Desvaux till radiokanalen France Info.
Franska myndigheter ser den amerikanska minken som föds upp på farmarna som ett hot mot den inhemska faunan, eftersom det är en invasiv art. Men stoppet för uppfödningen ingår också i en serie beslut som syftar till att förbättra villkoren för djur i fångenskap.
All reproduktion av stora vattendäggdjur i fångenskap ska också förbjudas, vilket betyder att delfinarierna försvinner på sikt. I dag finns ett 30-tal delfiner och fyra späckhuggare på landets tre delfinarier.
Ytterligare en verksamhet ska stoppas. Kringresande cirkussällskap ska inte längre kunna visa upp vilda djur som flodhästar och lejon.
Redan i dag har fyrahundra kommuner i Frankrike förbjudit cirkusuppträdanden med vilda djur. Enligt ministern finns det en stark önskan hos befolkningen att den här formen av användning av djur upphör. Just nu cirkulerar till exempel ett upprop på sociala medier i Frankrike med ett krav på förbud för all pälsuppfödning, parforcejakt (till exempel engelska rävjakt) och vilda cirkusdjur.
Det har hittills fått stöd av 141 parlamentsledamöter och 750 000 invånare.
–Vi lever i en epok där synen på vilda djur har förändrats, säger miljöminister Barbara Pompili.
Hon lovar att regeringen kommer att hjälpa till med avvecklingen, till exempel med att hitta ny hemvist för de omkring 500 stora kattdjur som finns hos cirkussällskapen. Djurparkerna ska få bidrag för att kunna göra förbättringar, och personalen på minkfarmar och delfinarier ska få stöd för att kunna byta jobb.
Men minkuppfödarna säger att 2 500 arbetstillfällen är i fara, och hävdar att beslutet bara innebär att verksamheten flyttar utomlands.
Text: Anna Trenning-Himmelsbach Bildtext: Amerikansk mink
I Sverige skrev 120 veterinärer och andra akademiker en debattartikel i DN i helgen, där de krävde att svenska minkfarmar bör stängas. Läs om det här.