Göran Åkerström leder arbetet mot djurplågeri inom distransridningen
FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström leder kampen mot djurplågeri inom distansridningen. I en artikel i Dagens Nyheter berättar han bland annat om ett kommande system för ”out-of-competition”-tester.
Enligt Göran Åkerström är det hel nödvändigt att komma tillrätta med problemen inom distansridningen. Det finns en plan om att introducera ett nytt system för att upptäcka djurplågeri nästa sommar. Det testades på världscupfinalen i Göteborg.
Men en del nya regler har redan införts, bland annat är det förbjudet att föra in isbitar eller kallvatten i hästens ändtarm, något som ryttare och ledare för att sänka hjärtfrekvensen på hästar som ska veterinärkontrolleras under distansritten. Göran Åkerström betraktar det som ”oerhört oetiskt”. Det är inte heller längre tillåtet att sätta in kontaktlinser på hästar när de tävlar, vilket görs för att skymma rädda hästars synfält, men åtgärden kan också störa hästens avståndsbedömning. Från och med i år får inte hästarnas ben klippas och rakas under tävling, något som gör hästarna känsligare.
– Det öppnar upp för att applicera substanser som ökar känsligheten och det är inte tillåtet enligt vårt regelverk. Vi klassar det som djurplågeri, säger Göran Åkerström till DN.
Han vill också se ett nytt kontrollsystem för att snabbare identifiera om distanshästarna behandlats med nervblockerande medel. Ytterligare nya regler för att få stopp på djurplågeriet inom distansen är nu ute på remiss och kommer att tas upp i FEI:s generalförsamling i november.
I artikeln berättar Göran Åkerström också att han är med och utvecklar ett vaccin mot afrikansk hästpest, en sjukdom som han menar hotar all hästsport om den får spridning.
– De senaste tre åren har jag varit med och lett arbetet för att få fram ett vaccin, och vi har kommit väldigt långt, säger han.
Källa: DN