Kastration på klinik minskar risken för infektioner – utan antibiotika

Hästar som kastreras behöver inte ges antibiotika om ingreppet utförs under sterila förhållanden. Det visar en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där olika typer av kastrationer har undersökts.
– Antibiotikaresistens är ett enormt problem, och vi behöver hitta alla tänkbara sätt att minska användningen av antibiotika. Min forskning visar att det är möjligt att utesluta antibiotika vid så kallad sydd kastrering som genomförs under sterila förhållanden på djursjukhus, säger Ida Sjöberg.
Hon ska inom kort försvara sin doktorsavhandling ”Jakten på den perfekta kastrationen för häst”, där hon har studerat och jämfört olika kastreringsmetoder.
De flesta hingstar kastreras för att bli valacker. Det gör hästen lugnare och innebär att den lättare kan hållas tillsammans med andra hästar utan oönskade konsekvenser, som oplanerade dräktigheter. För att upprätthålla en god djurvälfärd är det dock viktigt att undvika onödigt lidande för hästen i samband med operationen.
Säkrast på hästsjukhus
I avhandlingen har Ida Sjöberg granskat journaler från Distriktsveterinärerna och fyra olika hästsjukhus för att ta reda på vilka metoder som används för att kastrera hästar i Sverige, samt hur vanligt det är med komplikationer kopplade till olika ingrepp. Dessutom har den inflammatoriska reaktionen vid en viss kastrationsteknik mätts med en objektiv metod.
– Risken för komplikationer var minst när kastreringen genomfördes på hästsjukhus. Där sövdes hästarna och kastrationssåren syddes ihop. Det visade sig även att risken för infektioner var mindre än fem procent, och att en förebyggande behandling med antibiotika inte gjorde någon skillnad – varken för infektionsfrekvensen eller andra komplikationer, säger Ida Sjöberg.
Högre risk vid stående kastration
Det här kan jämföras med så kallade stående kastrationer, där ingreppet utförs med enbart lugnande medel och lokalbedövning – en metod som är vanligast i hästens hemmiljö. Då används en teknik där såret lämnas öppet för att kunna dräneras under läkningsprocessen. Vid dessa ingrepp var infektionsrisken betydligt högre jämfört med kastrering på sjukhus.
– Vid stående kastration fick var tredje häst komplikationer. Av dessa fick i sin tur ungefär 75 procent sårinfektioner som behövde behandlas med antibiotika, säger Ida Sjöberg.
Avhandlingen pekar tydligt på att sydd kastrering på hästsjukhus leder till en minskad användning av antibiotika. Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till, berättar Ida Sjöberg.
– Valet av kastrationsmetod måste ta hänsyn till hästens förmåga att hantera exempelvis en transport och att befinna sig i en främmande miljö, säger Ida Sjöberg.
Källa: SLU
Här är länk till den vetenskapliga artikeln i Veterinary surgery: