Europeiskt One Health-samarbete stärker zoonosberedskapen

Europeiskt One Health-samarbete stärker zoonosberedskapen EU:s beredskap för zoonoser bättre tack vare One Health-modell. Foto: Adobe Stock

Efter fem års samarbete avslutades One Health European Joint Programme (OHEJP) under 2023. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har spelat en central roll i flera projekt som nu stärker Europas förmåga att hantera sjukdomar som kan smitta mellan djur och människor.

OHEJP, som startade 2018, syftade till att förbättra samarbetet mellan folkhälsa, djurhälsa och livsmedelssäkerhet inom EU. Genom att förena 44 partners från 22 länder har programmet främjat en integrerad strategi för att möta gemensamma hälsoutmaningar. SVA har varit en aktiv deltagare och bidragit i flera nyckelprojekt:

Digital katalog för smittämnen (CARE): I samarbete med europeiska myndigheter har SVA hjälpt till att skapa en digital och sökbar katalog över smittämnen, vilket underlättar snabbare identifiering vid sjukdomsutbrott. LÄS MER:

Antibiotikaresistens (FULL FORCE): Genom att studera smittspridning i svenska grisbesättningar har SVA bidragit till utvecklingen av strategier för att bekämpa antibiotikaresistens inom djurhållning.

Simuleringsövning (SimEx): En nationell övning testade samverkansförmågan mellan svenska myndigheter vid zoonosutbrott, vilket avslöjade förbättringsområden i myndighetssamverkan och datahantering.

Datainsamling (ORION): Samarbete mellan myndigheter har lett till ett harmoniserat system för effektivare arbetsflöden och förbättrad tillgång till data inom djurhälsa, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Kostnadseffektiv övervakning i livsmedelskedjan (NOVA): Nya modelleringssystem har implementerats för att bättre spåra sjukdomsutbrott i livsmedelskedjan, vilket nu används i Sveriges övervakningsplanering.

Guide för informativa dashboards (MATRIX): SVA har utvecklat en guide för att skapa lättbegripliga och informativa dashboards, vilket förbättrar visualiseringen av data och underlättar beslutsfattande. LÄS MER:

Dessa insatser har resulterat i förbättrad kommunikation, datahantering och samverkan mellan länder och discipliner, vilket stärker EU:s förmåga att förebygga, upptäcka och reagera på zoonotiska sjukdomsutbrott.

Källa: SVA