Hönsen tar över när andra lantbruksdjur försvinner

Hönsen tar över när andra lantbruksdjur försvinner Sedan 2005 har antalet höns i Sverige ökat med nästan 60 procent. Foto: Skapad med hjälp av AI/Adobe Stock

Det svenska lantbruket förändras snabbt. På bara två decennier har antalet nötkreatur, grisar och får blivit betydligt färre, samtidigt som antalet höns skjutit i höjden. Det visar siffror från Jordbruksverket som Dina Försäkringar sammanställt.

I dag finns närmare åtta miljoner höns i Sverige – en ökning med nästan 60 procent jämfört med 2005. Samtidigt har antalet kor, kalvar, tjurar och kvigor minskat med över 12 procent och grisarna är drygt en fjärdedel färre än för 20 år sedan. Även fåren har minskat till antalet, med 4 procent.

Stora lokala skillnader

Utvecklingen är dock långt ifrån jämn över landet. I vissa län har nötkreaturen och grisarna nästan försvunnit, medan hönsindustrin byggts ut i rasande fart. Mest iögonfallande är Norrbottens län, där hönsen ökat med över 600 procent sedan 2005 medan korna och fåren minskat med över 30 procent vardera. Här finns i dag nästan fem gånger fler höns än för 20 år sedan – trots att äggproduktion tidigare knappt fanns i området.

Samtidigt är det inte bara norra Sverige som förändras. Stockholm är det län där antalet nötkreatur minskat mest, med ett tapp på drygt 35 procent, och i Jämtland är grisarna i princip borta – en minskning med hela 86 procent. Antalet får har minskat mest i Västernorrlands län (-26,9 %). På andra håll, som i Kalmar län, Kronobergs län och Jönköpings län har antalet höns däremot ökat kraftigt med mellan 200–400 procent.

Färre och större gårdar

En viktig förklaring till utvecklingen är att lantbruket blivit alltmer centraliserat, menar Stefan Magnusson, expert på lantbruksförsäkringar hos Dina Försäkringar.

– I dag är det färre men större gårdar som står för en allt större del av produktionen. Små gårdar med några kor eller grisar för eget bruk eller lokal försäljning har svårt att klara sig när konkurrensen från billigare importerade produkter ökar och lönsamheten pressas, säger Stefan Magnusson på Dina Försäkringar.

Samtidigt har våra matvanor förändrats.

– Att antalet höns ökat så mycket beror sannolikt på att vi äter mer ägg än tidigare. Ägg ses som ett prisvärt och nyttigt livsmedel och efterfrågan har vuxit, inte minst i takt med att vi äter mindre rött kött. Även om äggproduktionen har minskat något de senaste åren, och det till och med var brist under hösten som en följd av olika sjukdomsutbrott, ligger konsumtionen fortfarande på historiskt höga nivåer. Till skillnad från andra djurslag är vi i stort sett självförsörjande på ägg, vilket gör att produktionen kunnat byggas ut här i Sverige, säger Stefan Magnusson på Dina Försäkringar.

Källa: Dina försäkringar