Nytt projekt övervakar råttor med GPS och kameror
Utrustade med GPS-halsband och fällor tar forskare från Sveriges lantbruksuniversitet nu reda på vilka mediciner råttor får i sig och hur det påverkar dem.
En kanal skär genom samhället och samlar upp avloppsvatten på sin väg till havet. Vattnet från toaletterna är obehandlat och ligger öppet. Råttor som passerar får i sig rester av människornas mediciner: Antidepressiva, antibiotika, smärtstillande och mycket mer.
– I vissa fall gör medicinerna att råttorna vågar närma sig människor i stället för att fly. Det ökar risken för att de ska sprida sjukdomar till oss, säger Hussein Khalil, som forskar om människors hälsa och ekosystem vid SLU.
Tillsammans med sina kollegor har han nyligen fått 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att undersöka hur läkemedel i avloppsvatten påverkar råttor. Studieplatsen är en förort till staden Salvador da Bahia i nordöstra delen av Brasilien.
Spider farligt virus
Vilken effekt som läkemedlen har på råttorna är i stort sett outforskat. Men att råttorna skapar massor med besvär vet Hussein Khalil och Erin McCallum, som också är forskare vid SLU och arbetar med ekotoxikologi, från en tidigare studie även den i Salvador de Bahia. De upptäckte då att råttorna bar på Seoul-hantavirus. Det kan ge den som smittats ett tillstånd som påminner om en svår influensa, viruset kan slå mot njurarna och vara dödligt.
– Vi behöver veta mer om vilka läkemedel råttorna får i sig och hur det påverkar dem för att hjälpa myndigheter och människor att vidta rätt åtgärder, säger Hussein Khalil.
I den nya studien kommer forskarna att fånga råttor i Salvador de Bahia och sätta GPS-halsband på dem för att se hur de rör sig i området och avgöra när och hur de får i sig läkemedlen. Med rörelsekänsliga kameror kommer de övervaka råttornas beteende.
Hoppas på förändring
Råttorna kommer sedan att fångas in igen och analyseras för att se vilka mediciner de har i kroppen och vilka sjukdomar de bära på.
– Det här kommer hjälpa oss att förstå vilken effekt läkemedel på har på råttorna, om de exempelvis blir aggressiva eller orädda, säger Hussein Khalil.
Hans förhoppning är att forskningen ska vara till nytta för människorna i de här områdena.
– Med studien kan vi kanske visa för lokala myndigheter vilka problem råttorna och de öppna avloppskanalerna ställer till med. I bästa fall leder det till förändringar på plats, säger Hussein Khalil.
Källa: SLU