Nu vill SKK att även icke-SKK-hundar får krav på andningtest
Från årsskiftet blev andningstest obligatoriskt inom Svenska Kennelklubben för alla engelska bulldoggar, franska bulldoggar och mopsar som används i avel. SKK vill att det kravet även ska gälla för icke-SKK-registrerade hundar.
– För att vi ska få bukt med eventuell andningsproblematik hos de berörda hundraserna är det viktigt att alla hundar testas före parning. Det är därför viktigt att hundköparna är medvetna om att det här testet existerar så att de kan ställa krav på att valpens föräldrar har genomgått det och fått resultat som tillåter avel, säger SKKs ordförande Britt-Marie Dornell.
Forskningsbaserad metod
SKK använder sig av andningstestet Respiratory Function Grading Scheme (RFG-S) som är en forskningsbaserad metod framtagen vid University of Cambridge. Svenska Kennelklubben har sedan ett par år avtal med universitetet om att använda RFG i Sverige och har hittills budgeterat över en halv miljon kronor bland annat för utbildning av svenska veterinärer.
I dagsläget är ett fyrtiotal veterinärer runtom i landet utbildade i att genomföra andningstestet som sker på kliniken där veterinären arbetar.
Behöver inte vara registrerade i SKK
RFG är tillgängligt för alla hundar av de tre raserna engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops, oavsett om hundarna är registrerade i Svenska Kennelklubben eller inte. För hundar som är registrerade i SKK blir resultatet däremot möjligt att se via kennelklubbens offentliga databas.
Vid en jämförelse med registreringssiffrorna hos Jordbruksverket är det tydligt att det i dagsläget finns en betydande andel franska bulldoggar, men även i viss mån engelska bulldoggar, i Sverige som inte är uppfödda inom Svenska Kennelklubben.
Testar andning efter språngmars
Förutom att studera hundens anatomi, till exempel näsborrarnas utformning, genomförs RFG som ett belastningstest. Det innebär en tre minuter lång språngmars, vilket räcker för att veterinären ska kunna studera hundens andningsförmåga. Bland annat lyssnar veterinären på hur andningen låter före och efter ansträngning. I dagsläget krävs gradering 0 eller 1 som resultat från RFG för att hunden ska få användas i avel.
För närvarande är RFG endast validerat för de tre ovannämnda hundraserna, men forskning pågår vid universitetet i Cambridge för att utöka till fler kortskalliga hundraser.
Hjälper forskningen
RFG används hittills i ett tjugotal länder, bland annat även av kennelklubbarna i Danmark och Norge. Förutom att bidra till forskningen vid University of Cambridge möjliggör användandet av en enda gemensam metod, jämförelser mellan populationerna i de olika länderna.
Källa: SKK