Mul- och klövsjuka konstaterad på vattenbuffel i Tyskland

Mul- och klövsjuka konstaterad på vattenbuffel i Tyskland I fredags nåddes SVA av beskedet att mul- och klövsjuka konstaterats på en mindre besättning med vattenbufflar i Tyskland. Foto: Adobe Stock

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rapporterar att mul- och klövsjuka konstaterats på en mindre besättning med vattenbufflar i Tyskland. De tyska myndigheterna har vidtagit åtgärder för att bekämpa smittan och minska risken för vidare smittspridning.

En utredning genomförs för att ta reda på var smittan kan ha kommit ifrån och för att utreda om spridning kan ha skett från den smittade anläggningen. Det är ännu inte klarlagt var smittan kan ha kommit ifrån eller om fler anläggningar kan vara smittade.

– I nuläget är informationen begränsad, vi följer utvecklingen noga och Sverige är i direkt kontakt med tyska myndigheter. Tidig upptäckt av smitta är viktig för att begränsa eventuella utbrott och SVA vill påminna om att mul- och klövsjuka är en anmälningspliktig sjukdom och att djurägare uppmanas vara uppmärksamma på symptom på sjukdomen och i så fall kontaka veterinär, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootlog på SVA.

Mycket smittsamt virus

Mul- och klövsjuka är en allvarlig och smittsam virussjukdom, den drabbar inte människor men den drabbar klövbärande djur såsom kor, grisar får och getter men även vilda klövbärande djur. Djuren dör sällan direkt av sjukdomen men den ger smärtsamma blåsor, feber och allmänpåverkan.

Viruset är mycket smittsamt och kan spridas genom direktkontakt mellan djur, via djurprodukter, indirekt via tex redskap och transportfordon som varit i kontakt med smittade djur eller utsöndringar från dessa men smittan kan också spridas via vinden. Smittan förekommer på flera platser i världen men EU är fritt sedan många år, det senaste stora utbrottet inom Europa skedde 2001 då Storbritannien, Irland, Frankrike och Nederländerna drabbades. I Sverige har vi inte haft några utbrott av mul- och klövsjuka sedan sextiotalet.

Källa: SVA

Läs mer om symptom klicka här: