Hon vill att fler ska våga behandla föl

Hon vill att fler ska våga behandla föl Ursula Palm, leg veterinär, specialistkompetens i hästens sjukdomar, håller kurser för att behandla föl i fält.

Hallå där Ursula Palm! Du driver Equimed sedan 1998 där du även håller kurser i fölsjukvård – ett område som ligger dig extra varmt om hjärtat – berätta varför kurser i fölsjukvård?

– Jag har haft ett omåttligt stort intresse för föl och fölmedicin sedan studietiden i Uppsala. Redan då upptäckte jag att många veterinärer kände en stor osäkerhet och till och med ovilja omkring att behandla sjuka föl. De beter sig inte som vanliga hästar varken när de är sjuka eller friska, de svarar inte på läkemedel på samma sätt som vuxna hästar och i värsta fall dör fölet innan man ens hann förstå varför den är sjuk.

– Jag brinner för att fölen ska överleva och i första hand behandlas i hemmiljö, vilket är bäst för dem, stoet och ägaren.

Nu har du arbetat i mer än 30 år med fölsjukvård – både på djursjukhus, stuteri och i ambulant praktik – och kurser i fölsjukdomar för hästägare har du arrangerat i över 20 år, men du har kurser som även vänder sig till veterinärer?

–  Kursen Praktisk fölsjukvård vänder sig till alla som vill behandla föl i första hand i fält men även på klinik. Kursen startade jag förra året, den fick ett varmt välkomnande och jag vet att flera som deltagit har kunnat rädda föl säsongen 2024 som troligen inte hade klarat sig om de inte hade kunnat behandlas i fält på grund av lång resväg till remissinstans.

Kursen är ESK-godkänd vill du berätta mer?

– Programmet är genomgånget och godkänt av examinationskommittén för specialistutbildning häst, som kurs att få tillgodoräkna sig i specialistprogrammet. Jag vill sprida min kunskap och erfarenhet och samtidigt avdramatisera och förenkla för att kollegor ska våga och vilja behandla föl.

När kör ni nästa gång?

– Nästa kurs går 13-14/3 i Helsingborg. Jag önskar särskilt att kollegor från norra delarna av landet ska komma, där det är orimliga avstånd till remissinstans. För det går faktiskt att rädda föl i fält. Dessutom är det roligt och så tillfredsställande med tacksamma djurägare.