Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel förlängs
Livsmedelsforskningsprogrammet förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner kronor från och med 2028.
– Det här är en viktig satsning i arbetet med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Förstärkningen på livsmedelsforskning och innovation är avgörande för att nå livsmedelsstrategins mål och för sektorns utveckling, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Skapar motståndskraft
Forskning och innovation inom livsmedelssystemet behövs för att öka robustheten och långsiktig konkurrenskraft genom att fortsatt stärka livsmedelskedjans alla led, från primärproduktion på land och i vatten, via alla led till slutlig konsumtion och export. Det kan exempelvis ske genom utveckling av nya processer, produkter och användningsområden för råvaror. Ett hållbart, robust och anpassningsbart livsmedelssystem skapar motståndskraft mot klimatförändringar och främjar klimatanpassning och säkerställer trygg och säker livsmedels- och dricksvattenförsörjning i hela landet.
– Det är särskilt roligt att det finns så stort intresse från näringslivet till att bidra i den nya satsningen. Det är mycket positivt – en forsknings- och innovationssatsning som utgår från företagens behov har de bästa förutsättningarna att lyckas, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Det förstärkta anslaget hanteras av Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas).
Fakta om livsmedelsforskningsprogrammet
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel startade 2017 och förvaltas av Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). I dag avsätts 110 miljoner kronor årligen till programmet som nu förstärks. Forskningsfrågor om livsmedelssystemet omfattar hållbar växt- och animalieproduktion i olika klimat, rennäring, vattenbruk och fiskavel, vilt, jakt och fiske, växt- och markhälsa, växtförädling, ekonomi, försörjning, livsmedelssäkerhet – och också frågor om hållbar livsmedelskonsumtion och matsvinn.
Källa: Regeringskansliet