Nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap under FOI:s ledning
FOI har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och Jordbruksverket beviljats totalt 60 miljoner kronor i forskningsmedel från Formas för att skapa Food Defence Research Centre, ett kunskapscentrum för livsmedelsberedskap.
Klimatförändringar, ökad sårbarhet i handelssystem och geopolitiska spänningar sätter stor press på den globala livsmedelsförsörjningen. En antagonist kan i krig liksom i fred attackera livsmedelsförsörjningen i syfte att förmå en stat eller ett samhällsviktigt företag till eftergifter. Därför finns ett stort behov av att stärka Sveriges förmåga att avskräcka, upptäcka och hantera antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen.
– Vår forskning syftar till att bygga förmåga att upptäcka och hantera antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen i alla led, från den enskilde lantbrukaren och livsmedelsföretagaren till kommuner och myndigheter, säger forskaren Camilla Eriksson vid FOI som leder det nya kunskapscentrumet.
Nytt partnerskap bildas
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap kommer att organisera arbetet i fyra olika spår som fokuserar på varsin typ av krigföring: kemisk, biologisk, ekonomisk och informationskrigföring. Genom centrumet etableras ett nytt partnerskap mellan försvars-, jordbruks- och veterinärmedicinsk forskning samt mellan de myndigheter som ansvarar för olika delar av livsmedelsberedskapen.
”Stor glädje i dag när Formas, meddelade att de beviljat medel för uppbyggnad av Food Defense Research Centre, ett nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap som koordineras av FOI, med SVA och SLU – som forskningspartners. Jordbruksverket och Livsmedelsverket är också knutna till kunskapscentret, liksom ett behovsägarråd med representanter från näringslivet och offentliga aktörer såsom kommuner, länsstyrelser och nationella myndigheter”, det skriver Ann Lindberg, gd på SVA om nyheten på LinkedIn.
Under fyra år ska centrumet uppnå bland annat följande mål:
- Ta fram banbrytande analysmetoder för att kunna upptäcka och hantera attacker med biologiska och kemiska ämnen i olika delar av livsmedelskedjan.
- Ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationspåverkan riktad mot livsmedelskedjan i syfte att skada Sveriges livsmedelsförsörjning.
- Formulera policyråd för beslutsfattare som stöd i arbetet med att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.
- Genomföra övningar för att utveckla olika aktörers förmåga att hantera hot mot livsmedelskedjan.
Källa: FOI