Livsmedelsverket uppmanar – välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark
Utbrotten med koppling till ägg från Ukraina fortsätter, nu senast på en restaurang i Stockholm som gjort bearnaisesås med ukrainska ägg. Ett åttiotal personer har hittills blivit sjuka av salmonella där smittan kopplats till ägg från Ukraina. De som blivit sjuka har ätit äggen råa i olika rätter.
Under de senaste åren har importen av konsumtionsägg från Ukraina ökat. Äggen har sålts till restauranger via grossister, och till privatpersoner via butiker som inte tillhör de större handelskedjorna. Importerade ägg från Ukraina misstänks ha koppling till många fall med salmonella.
Varnar för råa och löskokta ägg
Hittills i år har cirka 80 personer blivit sjuka. Flera av de personer som blivit sjuka har ätit löskokta ägg, icke upphettade ägg eller icke tillräckligt upphettade ägg – i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra, aioli och pasta carbonara.
Vid flera tillfällen har prover av ägg från Ukraina analyserats, men salmonella har ännu inte kunnat påvisas i något prov. Proverna har tagits från privatpersoner, från butik och från restauranger. Att hitta salmonella i ägg är svårt. Bakterien är vanligtvis ojämnt fördelad bland ägg från ett och samma parti. På grund av att salmonella inte har påvisats har inga återkallanden gjorts.
Rätter med råa ägg kan vara en smittkälla
Tänk på att rätter med råa ägg kan vara en möjlig smittkälla vid matförgiftningsutbrott på restauranger. Servera inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark. Använd dem inte heller som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås.
Livsmedelsverkets rekommendation är sedan länge att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella.
Källa: Livsmedelsverket