Från tidningen: Så får ni bättre ergonomi på klinken

Från tidningen: Så får ni bättre ergonomi på klinken Rätt belysning är en av vägarna till bättre arbetsställningar, vilket minskar belastningen på bland annat nacken. Att påminna sig själv och kollegorna om att ta mikropauser är också väldigt viktigt för att förebygga skador. Bild: Maria Lindberg, skapad med hjälp av AI

Medvetenhet om problemen, ökad kunskap, förbättrad arbetsställning, mikropauser och variation i arbetet. Det är de viktigaste delarna för att motverka belastningsskador.

Denna artikel är en förkortning av texten som publicerades i nya numret av VeterinärMagazinet  – saknar du tidningen skapa en prenumeration genom att klicka här:

Många veterinärer upplever värk och ömhet i nackel, axlar och rygg. Dessa problem kan ofta härledas till statiska arbetspositioner, tunga lyft, obekväm kroppshållning, och repetitiva rörelser.

– Långvariga statiska arbetspositioner ger stor belastning på nacke, rygg och axlar. De statiska momenten är några av de sämre arbetsuppgifterna som man kan göra. Våra kroppar är inte byggda för det, vi är byggda för ett liv i rörelse. Det är väldigt belastande och behöver inte gå särskilt lång tid för att man ska känna av besvären, förklarar Martha Östlund, Arbetsmiljöingenjör, socionom, och arbetsmiljörådgivare i föreningen Säker arbetsmiljö Sverige, som bland annat gör konsultuppdrag för Gröna arbetsgivare.

De viktiga mikropauserna

Men hur kan veterinärer med enkla åtgärder förbättra ergonomin i sin arbetsmiljö och vardag? Ett av Marthas absolut bästa tips är mikropauser.

– Vissa arbetsuppgifter måste ju utföras. Om man exempelvis opererar eller behandlar tänder så handlar det ofta om lång tid i samma, och ibland obekväma, position.

Då är det mycket viktigt med mikropauser. Bara att släppa det man gör i några sekunder till exempel en gång i halvtimmen, sträcka på kroppen och ruska på händerna gör mycket för kroppen. Att ta dessa mikropauser när det finns möjlighet kan göra stor skillnad för individens hälsa och hållbarhet inom yrket.

Implementera rörelse och variation

Att implementera rörelse och variation i sin arbetsdag förebygger belastningsskador. Bara något så enkelt som att se till att ha fritt utrymme runt bordet, så att du som veterinär med lätthet kan förflytta dig dig och skapa bättre arbetsställningar i raka linjer, kan göra stor skillnad.

– Dentalveterinärer är en av de yrkeskategorier som ofta får ont i nacke, axlar och rygg. Böjda och vridna arbetsställningar under lång tid är inte nyttigt för kroppen, säger ergonom Lisa Mellegård på Skaraborgshälsan som just nu jobbar med Veterinärhuset Lidköping Evidensia för att förbättra ergonomin hos tandspecialisterna där.

Text: Maria Lindberg

Läs hela texten i nya numret!