Antibakteriellt material återställer antibiotikas effekt mot resistenta bakterier

Antibakteriellt material återställer antibiotikas effekt mot resistenta bakterier Forskning från Chalmers tekniska högskola visar att resistenta bakterier kan bli mottagliga för antibiotika igen om behandlingen kombineras med ett material som är utrustat med antibakteriella peptider. Foto: Saba Atefyekta/Chalmers

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har tagit fram ett antibakteriellt material som i kombination med antibiotika kan göra läkemedel effektiva igen mot resistenta bakterier, exempelvis MRSA. Studien visar att effekten av antibiotikan kan öka upp till 64 gånger när den används tillsammans med materialet, som består av en hydrogel med antibakteriella peptider.

– Hydrogelpartiklarna försvagar bakterierna när de kommer i nära kontakt, vilket gör dem mer mottagliga för antibiotikabehandling. I vissa fall kan antibiotika återfå sin effektivitet mot bakterier som tidigare varit resistenta, säger Annija Stepulane, doktorand i tillämpad kemi vid Chalmers och försteförfattare till studien.

Kan användas lokalt

Materialet har utvecklats för medicinska tillämpningar och kan användas lokalt, till exempel vid sårbehandling, utan att påverka resten av kroppen.

– Det peptidbaserade materialet är giftfritt och orsakar inga biverkningar, vilket gör det särskilt användbart i områden med hög förekomst av resistenta infektioner, säger Martin Andersson, professor i tillämpad kemi vid Chalmers och forskningsledare.

Hydrogelen kan även minska behovet av bredspektrumantibiotika vid behandlingar där bakteriens resistensstatus är okänd.

– Att kombinera materialet med antibiotika direkt på såret ökar chanserna att läkemedlet är effektivt, vilket kan förhindra att fler typer av antibiotika behöver användas, säger Martin Andersson.

Lanseras för veterinärt bruk

Materialet lanseras i höst för veterinärt bruk i åtta europeiska länder, och forskarna arbetar med att få det godkänt för human användning. Ett första godkännande för USA-marknaden väntas inom ett år.

– Materialet skulle kunna användas inom sjukvården, exempelvis efter operationer – en möjlighet som redan finns inom veterinärvården i vissa länder – och även i hemmet. Det skulle kunna fungera som ett vanligt plåster, särskilt för dem som oroar sig för infektioner. Detta är särskilt intressant i områden med hög förekomst av resistenta infektioner, som vissa delar av Afrika och Asien, där extra försiktighet krävs vid sårskador, säger Martin Andersson.

Studien publicerades i International Journal of Pharmaceutics, och materialets kommersialisering sker i samarbete med företaget Amferia.

Världsomfattande kampanjvecka om antibiotikaresistens

Världshälsoorganisationen (WHO) har den här veckan sin årliga kampanjvecka för att öka medvetenheten och förståelsen kring ett allvarligt hot mot global folkhälsa – antibiotikaresistens. World Antimicrobial Resistance Awareness Week är en global kampanj som hålls varje år mellan den 18 och 24 november för att sprida kunskap om och skapa förståelse för antimikrobiell resistens (AMR).

Läs mer om materialet hos Chalmers, klicka här:

Källa: Chalmers