Ny granskning – premiepriserna har gått upp 50 procent på fem år

Ny granskning – premiepriserna har gått upp 50 procent på fem år Trygg har undersökt hur priser på djurförsäkringar förändrats de senaste fem åren. Foto: Genre

Jämförelsetjänsten Tryggt har gått igenom premierna och statistik på djurförsäkringar i Sverige under de senaste fem åren. Undersökningen visar att premieinkomsterna för djurförsäkringar har ökat med 50 procent på fem år.

Enligt Tryggts databas tillsammans med siffror från Svensk Försäkring har premieinkomsterna för djurförsäkringar ökat med 50 procent från 2018 till 2023. Försäkringsbolagens totala premieinkomst var 4 miljarder år 2018, och 6 miljarder år 2023.

Ökningen varierar, med den högsta ökning under pandemiåren 2020 och 2021 – där ökningen var 11 procent, respektive 13 procent.

Tryggs analys av prisökningen

– Undersökningen visar att 60 procent av veterinärbranschen har köpts upp av riskkapitalbolag, som i sin tur har drivit upp priserna på vården för djur. Detta leder till ökade kostnader för försäkringsbolagen, vilket i sin tur gör att priserna på försäkringar också går upp, säger Tryggts grundare, Alvin Scherdin.

Stor prisskillnad

Trygg tar kattförsäkringar som exempel, där deras databas visar att premien för exakt samma försäkringsbelopp kan skilja sig med upp till 76 procent. Nedan är en tabell baserat på databasens siffror:

Veterinärvårdsbelopp

Försäkringsbolag

Premie

60 000kr/år

Lassie

241 kr/mån

60 000kr/år

Petson

203 kr/mån

60 000kr/år

Hedvig

359 kr/mån

Ovanstående tabell visar genomsnittliga priser baserade på alla kattraser.

Klassfråga med husdjur

– Om det inte blir billigare att försäkra sina djur, kommer det i framtiden inte vara lika populärt med husdjur. Det blir istället en klassfråga och medelsvensson kommer inte ha råd med de dyra försäkringarna, skenande veterinärvårdspriserna och dessutom ha pengar över för underhållet, säger Alvin Scherdin, och lägger till att utvecklingen är helt oacceptabel och han önskar att fler engagerade sig.

Källa: Tryggt