Läkemedelstillverkningens roll inom antibiotika
Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors och djurs hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden. Ett sådant område är framställningen av aktiva läkemedelssubstanser såsom antibiotika, som används för att behandla såväl människor som djur. I november bjuder antibiotikaplattformen in till seminarium om detta.
Läkemedelssubstanser som kommer ut i naturen påverkar fiskar och vattenlevande djur redan vid mycket låga halter. Forskning har visat att utsläppen från antibiotikatillverkning riskerar att bidra till en ökad antibiotikaresistens. Miljöbakteriers resistens kan sedan spridas till bakterier som ger mycket svårbehandlade infektioner om de drabbar människor.
Viktig diskussion
Hur ser dagens antibiotikatillverkning ut? Vilka krav ställs på och vilken information finns att tillgå kring var och hur läkemedel och ingående substanser är tillverkade? Vad görs för att minska tillverkningens bidrag till en ökad resistensutveckling? Hur tar olika aktörer, sektorer och branscher ansvar för att bidra till en positiv utveckling i frågan? Vad mer kan göras?
Den 27 november bjuder Antibiotikaplattformen, som är ett samarbete mellan Axfoundation och KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien), in till detta möte som går att delta på plats och digitalt.