Kväll om hur hästägandet förändras

Kväll om hur hästägandet förändras Kväll om hur hästägande förändras. Foto: Adobe Stock

Östergötlands Ridsportförbund, i samarbete med Mantorp Hästsportarena, Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet håller en kunskapskväll med föreläsningar och diskussioner tillsammans med experter från bland annat Agria & Ludwig & Co.

Det är mycket som händer för häst- och stallägare och det finns därför mycket att hänga med på för att vara uppdaterad på hästens roll i samhället och hur man arbetar med hästar på ett hållbart sätt både ekonomiskt och miljömässigt.

Linda Nordvall, vd på Mantorp Hästsportarena, som också är en av initiativtagarna till Hästen i Östergötland berättar om konceptet och vikten av att arrangera kunskapskvällen.
– Ett viktigt uppdrag för hästnäringens aktörer är att bidra med kunskap och kunskapsspridning. Hästen i Östergötland är ett koncept där olika aktörer samarbetar och tillsammans lyfter viktiga frågor och aktuella ämnen inom hästnäringen. Vi måste våga vara ”tråkiga” och prata om hästvälfärd, ett ämne som det faller mer och mer ljus på.

Ha hästens perspektiv

Anette Graf arbetar som veterinär hos Agria och är vice- president och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA – ett europeiskt förbund för hästveterinärer. Hon kommer att prata om hästnäringens ”Social License to operate”.

– Alla hästägare måste se över sin verksamhet ur hästens perspektiv. Ett tips är att börja med en bedömning utifrån de fem domänerna; utfodring, fysisk miljö, hälsa, beteende och mental hälsa, kommenterar Anette.

Skilj på företagande och amatörverksamhet

Petra Cullborn Hastings är utbildad agronom och arbetar som civilekonom på Ludvig & Co med bland annat rådgivning inom hästföretagande. Petra kommer att prata om vikten av att hästföretagande måste vara just ett företag samt hur man på ett hållbart sätt kan gå med vinst.

– Det känns som att hästföretagare i Sverige är på väg att ändra sig, till just mer företagande, jämfört med vad vi ser mer av i Europa. Därav inte sagt att vi inte kan ha amatörer, men det är viktigt att företagarna är just företagare, och amatörer (det vill säga de som inte har till syfte att driva vinstdrivande företag ) är amatörer, säger Petra.

Lovisa Granberg, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen och även utbildad agronom, kommer göra en utblick om bland annat gödselhögen.

– Jag kommer fokusera på miljömässig hållbarhet och försöka sätta in hästen i ett större perspektiv. Vi gör en utblick över olika miljömässiga perspektiv som kopplas till hästen. Men även göra en djupdykning ner i gödselhögen, hästhållning och prata om konkreta åtgärder, berättar Lovisa.