Från tidningen: ”På tiden att veterinärmedicinen kommer ikapp vad gäller simulatorträning”
Uppdraget är att ta reda på om ett simulatorcentrum som erbjuder kurser med träning i kirurgisk färdighet och samverkan kan bidra till ökad färdighet hos den sjukvårdande personalen i Storstockholm
Den här texten publicerades i VeterinärMagazinet nr 5/2024 – prenumerera klicka här:
Text: Jenny Persson
Det är Stiftelsen Djursjukvård i Stor-Stockholm som våren 2023 kom med uppdraget till Catarina Kjellerstedt, veterinär, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, och nu projektledare ”Vet Camst”. Ett år senare har projektet resulterat i pilotkurser och i höst går de första skarpa kurserna.
– Det är väldigt roligt att ha fått möjligheten att vara med, forma, utveckla kurserna och se om vi får samma goda resultat som på humansidan, säger Catarina.
På Karolinska universitetssjukhuset Huddinge finns sedan drygt 20 år tillbaka ett simulatorcentrum, Camst (centrum för avancerad simulering och träning) och evidensen från dessa år visar att det har varit lyckosamt för såväl sjukvårdspersonal som studenter att få träna för att i skarpt läge ha den trygghet och vana som träning ger. Det ger också en ökad patientsäkerhet och minskar risken för felbehandlingar.
– Tanken är att “Vet Camst” ska fortsätta ge kurser för djursjukvårdens personal i Stortockholm i samverkan med Camst även efter att de inledande kurserna är genomförda. Kurserna ska vara relevanta och behovsanpassade för djursjukvården i Storstockholm och med möjlighet för personal utanför Stockholm att delta, säger Björn Rosén, ledamot i Stiftelsens styrelse och tidigare Sjukhusdirektör för Huddinge Universitetssjukhus då Camst invigdes 2002.
Slipat med pilutkurser
Hittills har man hållit pilotkurser, den första som tog plats var som ett “smörgåsbord” med allt vad Camst kan erbjuda vad gäller simulatorträning. Därefter delade man upp det i de olika områdena: endoskopi, baskirurgi, laparoskopi och Crew resource management det vill säga teamträning.
– Feedbacken vi fick efter den första kursen var att den var rolig och intressant men för bred och otydlig så därför har vi nu delat upp så det blir mer fokuserat kring de olika områdena.
Catarina poängterar att samarbetet med Camst personal varit ovärderlig i att anordna dessa kurser. Camst erbjuder kurser i avancerad färdighetsträning och teamträning, allt från bas- kirurgi till avancerad interaktiv kirurgisk laparoskopisk träning i 3D och VR. Man riktar sig till både studenter och sjukvårdspersonal.
– Även om det är fokus på humansidan kan vi använda flera av de program som redan finns och vi kan skapa egna program som är anpassade till veterinärmedicinen. Ett extra plus här är att de som gått våra kurser har kvar sitt inlogg på simulatorerna och kan därför efter kursen själva gå dit och träna med sitt team eller bara själv.
Kul projekt, på tiden att veterinärmedicin kommer ikapp vad gäller simulatorträning och laparoskopier.
Catarina menar att även om vissa djursjukhus skulle kunna investera i programvaror för att träna med simulatorer så är en viktig del i kursen att få diskutera med andra inom branschen och nätverka – det ger väldigt mycket.
Målet med Vet Camst
Målet med att skapa ett Vet Camst är att kursverksamhet ska bidra till ökad praktisk och kvalitativ träning i veterinärkirurgisk färdighet och samverkan för all djursjukvårdande personal i Storstockholm.
Stiftelsen vill även att dessa tillfällen ska bidra till att skapa trygghet och säkerhet för all personal likväl som det ska öka patientsäkerheten och minska komplikationerna. Att döma av kommentarer från deltagare från pilotkurserna så är det här något som marknaden vill ha.
– Kul projekt, på tiden att veterinärmedicin kommer ikapp vad gäller simulatorträning och laparoskopier, säger Anna Andersson, leg veterinär med specialistkompetens i sjukdomar hos hund och katt och ansvarig veterinär kirurgi/rehab på Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen, som deltog i pilotkursen.
Nu är det skarpt läge
Efter att ha kört pilotkurser som har fått bra utvärderingar och slipats på given kritik är det nu dags att köra skarpt och ta emot anmälningar till de fyra kurser som finns planerade: baskirurgi, laparoskopi, CRM (Crew resource management) och endoskopi.
– Sista pilotkursen går nu i september och där kör vi CRM – alltså teamträning där deltagarna får träna på vem som leder teamet, vem kommunicerar med vem och vet alla sin roll i teamet? Det behöver inte vara jättedramatiskt för att det ska vara ett akutläge, det handlar om att veta vad som förväntas av var och en i teamet, vem ansvarar ansvarar för vad.
I CRM-kursen kan deltagare ta med sig hela teamet och kursen tar plats i ett rum som ser ut som ett akutrum och kursen bygger på scenarioövningar. Catarina ger ett exempel.
– Tänk dig att det kommer in en hund som mår jättedåligt, hur agerar vi? Jo, vi tar upp noga anamnes, undersöker djuret, tar eventuella prover, för att sen tillsammans lägga upp en plan och påbörja behandling av djuret och samtidigt diskutera med djurägaren. Vi vill komma fram till en diagnos och en prognos för djuret som djurägaren kan ta ställning till. Detta diskuterar vi sedan med de “observatörer” som är på plats.