Årets första fall av newcastlesjuka har konstaterats – i Östergötland
Newcastlesjuka har konstaterats på en värphönsanläggning i Ödeshög, Östergötlands län. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Jordbruksverket har beslutat om att spärra gården vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningen utan Jordbruksverkets tillstånd. Risken för spridning av både newcastlesjuka och fågelinfluensa ökar under höst och vinter, därför är det extra viktigt att arbeta förebyggande med goda smittskyddsrutiner.
Utbrottet har skett på en anläggning med cirka 18 000 värphöns. Jordbruksverket har beslutat att samtliga djur på anläggningen ska avlivas, byggnaderna ska saneras och smittspårning pågår. I ett område på 3 respektive 10 kilometer runt anläggningen har Jordbruksverket upprättat en restriktionszon där särskilda restriktioner gäller för fjäderfäanläggningar.
– Detta är det första fallet med newcastlesjuka på en kommersiell anläggning den här säsongen. Risken för spridning av både fågelinfluensa och newcastlesjuka är högre under höst och vinter eftersom virus överlever längre i kylan. Det är viktigt att man är fortsatt noggrann med sina smittskyddsrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Viktigt med goda smittskyddsrutiner
Djurägare har ansvar för att alltid ha bra smittskyddsrutiner för att skydda sina fåglar från smitta. Genom att ha flera riskreducerande åtgärder i flera steg så minskar också den totala risken för introduktion av viruset i besättningarna.
Det är viktigt att man tar kontakt med veterinär vid kliniska symtom, avvikelser i produktion eller ökad dödlighet bland fåglar som skulle kunna tyda på sjukdom.
— Goda smittskyddsrutiner är A och O för alla djurägare året runt. Det är också bra att förbereda sig för att det kan bli aktuellt att ta in sina fåglar i inhägnad eller inomhus för att skydda dem mot kontakt med vilda fåglar. Om du har problem med förekomst av vilda fåglar i närheten av din anläggning är det extra viktigt att du gör allt du kan för att förhindra kontakt med dina fåglar, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Jordbruksverket följer noggrant utvecklingen av fågelinfluensa och newcastlesjuka på vilda fåglar i Europa och Sverige för att snabbt kunna agera och införa nödvändiga restriktioner med målet att minimera risken för att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska drabbas. Sjukdomen är inte farlig för människor.
Vad du som djurägare kan göra
- Förhindra kontakt med vilda fåglar och minimera risken för indirekt kontakt med vilda fåglar och deras fjädrar och avföring.
- Gör området på din anläggning oattraktivt för vilda fåglar genom att undvika foderspill, vattenansamlingar eller annat som kan locka vilda fåglar.
- Se över byggnader och utför nödvändigt underhåll så de är täta och har fungerande vattenavrinning.
- Säkerställ att ventilationsdon är fågelsäkrade och laga eventuella brister i fågelnät och huvar.
- Ge foder och dricksvatten inomhus eller under ett skydd utomhus om du håller dina fjäderfän utomhus. På så sätt kan du minimera risken för att locka vilda fåglar till det område där dina fåglar vistas.
- Se till att endast nödvändig personal har tillträde till djurutrymmena.
- Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.
- Inrätta en hygiengräns där du byter kläder och skor samt tvättar händerna med tvål och vatten (använd gärna också handsprit) innan du går in i utrymmen där du håller fåglar.
Var uppmärksam – och rapportera fynd
Jordbruksverket uppmanar även allmänheten rapporterar in fynd av döda vilda fåglar till SVA rapporteravilt.sva.se. På så sätt kan ökad dödlighet upptäckas och genom provtagning kan man också få reda på om viruset finns hos vilda fåglar i ett visst område.
Källa: Jordbruksverket