Trettio miljoner i utökat anslag till SLU

Trettio miljoner i utökat anslag till SLU Blodgivarhund på Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) där UDS nu får utökat anslag. Foto: Jenny Svennås Gillner.

Regeringen ökar anslaget till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för djurvårdande utbildningar och veterinärmedicinsk forskning genom en riktad satsning på Universitetsdjursjukhuset (UDS). Ökningen är permanent och innebär att SLU tilldelas 30 miljoner kronor årligen. SLU:s rektor välkomnar satsningen som kommer att gå till att stabilisera driften av UDS. 

Regeringen ökar basanslaget till Universitetsdjursjukhusets verksamhet i budgeten. Det meddelas i budgetpropositionen . Ökningen på 30 miljoner kronor per år görs i en permanent förstärkning.

Satsningen är viktig inte bara för utbildningen och forskningen utan också för att Sverige på sikt ska kunna vända den nationella veterinärbristen

– Tillskottet är välkommet och välbehövt. UDS är en central infrastruktur för den veterinärmedicinska utbildningen och forskningen i Sverige. Med den här förstärkningen skapas förutsättningar för att stabilisera driften av djursjukhuset. Satsningen är viktig inte bara för utbildningen och forskningen utan också för att Sverige på sikt ska kunna vända den nationella veterinärbristen, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU och fortsätter; Det är glädjande att regeringen, i ett läge där det finns många samhällsbehov, har haft möjlighet att prioritera det. Exempelvis är landsbygdens och livsmedelsbranschens behov av veterinärmedicinsk kompetens mycket stor.

Chans att möta ökad efterfrågan

Under flera år har antalet sällskapsdjur och hästar ökat i Sverige vilket gör att efterfrågan på legitimerade veterinärer och djursjukskötare också har ökat. Situationen är liknande i hela Europa. På uppdrag av regeringen utökar SLU, sedan ett par år tillbaka, kraftigt antalet studieplatser till veterinärutbildningen och djursjukskötarutbildningen för att möta näringens, myndigheters och andra verksamheters framtida behov av legitimerade veterinärer och djursjukskötare.

– Djursjukhuset tar emot patienter för att de som utbildar sig till veterinärer och djursjukskötare ska få klinisk träning, och ska även kunna möta forskningens behov. Verksamheten är både tids- och resurskrävande med lokaler som är anpassade för att studentgrupper ska delta vid undersökning och behandling. Allt detta är kostnadsdrivande, förklarar Maria Knutson Wedel och avslutar;

– UDS har haft ekonomiska problem under lång tid där utgifter och inkomster inte har gått ihop. Med det här tillskottet skapas möjligheter att verkligen stärka den högkvalitativa utbildningen och forskningen som bedrivs vid UDS och är även en viktig pusselbit i att utbildningen fortsatt är internationellt ackrediterad. Satsningen ger oss nya, bättre, förutsättningar men gör inte att det viktiga arbete som bedrivs kring att effektivisera verksamheten kan avstanna. Vi behöver exempelvis fortsatt förbättra patientflödena i förhållande till utbildningens och forskningens behov.

Källa: SLU