Spridningen av blåtunga fortsätter i våra grannländer

Spridningen av blåtunga fortsätter i våra grannländer Statsepizootologen Karl Ståhl skriver om risken för att blåtunga nu sprids till Sverige. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Sedan det första fallet av blåtunga orsakat av blåtungevirus serotyp 3 (BTV3) konstaterats på Jylland i Danmark har smittan fortsatt att spridas och finns nu över stora delar av Danmark och den 6 september bekräftades även fall i Norge. Det är nu mycket hög risk att BTV-3 redan spridits eller kommer spridas till södra/sydvästra Sverige – det skriver statsepizootologen på sin blogg.

Blåtunga är en vektorburen sjukdom hos idisslare som sprids via blodsugande svidknott (Culicoides spp.). I september 2023 upptäcktes en ny typ av sjukdomen i Nederländerna med allvarlig sjukdom och hög dödlighet hos framför allt får. Under de senaste veckorna har sjukdomen spridits till över hundra besättningar i Danmark, och nu senast även till Norge, Tjeckien och Schweiz. I Danmark och Norge liksom i övriga drabbade länder är det enstaka djur i varje besättning som har smittas.

Arbetet pågår för starta vaccinering i Sverige

Blåtungevirus smittar inte direkt mellan djur och spridningen sker endast under den del av året som svidknott är aktiva. Det är svårt att skydda boskap från knottangrepp och insatser så som behandling med insekticider eller insektsrepellerande medel har inte setts ge någon effekt vad det gäller att minska spridningen av BTV3. Installning av djur och att senarelägga klippning av får har setts ge viss skyddseffekt.

Sedan våren 2024 finns vacciner för beredskapsanvändning som används i de drabbade länderna. Dessa har gjorts tillgängliga mot bakgrund av det omedelbara behovet av vaccin, men de är ännu inte godkända som läkemedel och effekten har därmed inte verifierats av ansvarig myndighet. De uppges inte förhindra infektion, men reducera dödlighet, sjukdom och viremi. Blåtunga ingår i den svenska epizootilagen och vaccinering är i dagsläget inte tillåtet. Jordbruksverket har beslutat att ändra detta och arbete pågår för att vaccineringen ska kunna starta, läs mer hos Jordbruksverket. Liksom i de andra drabbade länderna kommer vaccinering att bli tillåten, men inte obligatoriskt. Djurägare kommer själva kunna vaccinera sina egna djur. SVA är redo med vaccin i lager när vaccineringen kan börja.

Statsepizootologen – Karl Ståhl – uppmanar djurägare att kontakta veterinär om misstanke om att  djur drabbats av blåtunga, och veterinärer uppmanas kontakta SVA eller Jordbruksverket.

Läs mer hos SVA klicka här:

Källa: SVA