Nya regelförslaget ger lantbrukare fler verktyg

Nya regelförslaget ger lantbrukare fler verktyg Nya regelförslaget som ger lantbrukare rätt att själva behandla kalvningsförlamning på gården är välkommet. Foto: Adobe Stock.

Förslag från Konkurrenskraftsutredningen kommer att förenkla djurvården för svenska lantbrukare om förslagen blir verklighet, det menar LRF Västra Götaland.

Ett av förslagen som kan komma att få betydelse är förslaget som ger lantbrukare rätt att själva behandla kalvningsförlamning på gården. Tamar Larsson, från Stångenäs LRF avdelning, som också lyft detta som förslag i en motion till LRFs regionstämma i våras, uttrycker sin glädje över att förslaget nu finns med i utredningen, även om hon samtidigt betonar att ViLA-programmet, som det är utformat i dag, gynnar främst större gårdar.

Varje minut räknas

– Vi småskaliga lantbrukare vill kunna ta hand om våra djur snabbt och effektivt utan att drabbas av onödiga kostnader och byråkrati. Kalvningsförlamning är en akut situation där varje minut räknas, och det är avgörande att vi kan agera snabbt. Just behandling av kalvningsförlamning borde kunna vara en åtgärd som går att utföras med en enklare utbildning utan att behöva gå med i hela ViLA programmet, säger Tamar Larsson.

Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland, är också positiv till förslaget.

– Detta är en viktig åtgärd i en tid av veterinärbrist. Genom att låta lantbrukare utföra vissa behandlingar själva frigörs tid för veterinärerna att fokusera på de mest akuta fallen. Detta förslag underlättar vardagen för många lantbrukare och bidrar till att spara både tid och pengar, säger hon.

Välkomnas av LRF

LRF Västra Götaland ser förslaget som ett viktigt steg mot att förenkla reglerna och förbättra konkurrenskraften för svenska lantbrukare.

Fakta: ViLa
Villkorad läkemedelsanvändning, ViLA innebär att djurägaren får ha vissa läkemedel hemma och själv behandla ett antal specificerade sjukdomar efter utbildning. Arbetet med djurhållningen förenklas och utvecklas genom att vissa behandlingar kan utföras direkt då djuret insjuknar utan att föregås av en veterinärundersökning.

Källa: LRF Västra Götaland