Närmare en miljon oregistrerade katter

Närmare en miljon oregistrerade katter Endast två länsstyrelser har beslutat om förelägganden för oregistrerade katter. Foto: Adobe Stock

Trots att det sedan ett år och nio månader är lagkrav på att registrera sin id-märkta katt saknas uppemot 900 000 katter i Jordbruksverkets register. Endast två av landets 21 länsstyrelser har förelagt kattägare att registrera sina katter – enligt Tidningen Djurskyddets granskning.

Under andra veckan i augusti frågade Tidningen Djurskyddet samtliga länsstyrelser om deras djurenheter hade beslutat om föreläggande till kattägare vars katter ännu inte registrerats i Jordbruksverkets kattregister. Endast två länsstyrelser hade gjort det, länsstyrelserna i Halland och Gävleborg, i ett ärende vardera.

– Flera av Djurskyddet Sveriges föreningar vittnar i år om att antalet katter de får larm om ökar. Ska vi någon gång komma åt det stora problemet med hemlösa katter måste länsstyrelserna kontrollera om de katter de ser på kontroller är märkta och registrerade, kommenterar Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

Uddlös lag

En lag som inte efterlevs blir uddlös. Därför är det viktigt att kontroller sker. Flera av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar har under sommaren larmat om att trycket på dem för att hjälpa hemlösa katter varit stort. Många har fullt både i sina djurhem och jourhem.

Källa: Djurskyddet Sverige