Lantbrukets eget säkerhetstänk ger veterinären bättre arbetsmiljö

Lantbrukets eget säkerhetstänk ger veterinären bättre arbetsmiljö Helena Torkelsson, på husdjursföreningen Växa. Foto: Maria Lindberg

Kundernas professionalitet är en av de viktigaste faktorerna för tryggheten i arbetsmiljön för veterinärer som arbetar med produktionsdjur.

– Lantbrukare har en professionell syn, de förstår att man måste vara frisk och hel för att kunna jobba, konstaterar avdelningschef för djurhälsa Helena Torkelsson på Växa.

Text och foto: Maria Lindberg

Det har kommit flera larmrapporter de senaste åren om veterinärers arbetsmiljö, stress och dåliga mående. Det handlar bland annat om arbetstider med mycket jour, okunniga djurägare som ställer orimliga krav och även hot och hat från djurägare, bland annat på nätet. Men för de veterinärer som jobbar med fertilitetsservice och förebyggande arbete inom lantbruket är det andra utmaningar i vardagen.

– Inom häst och smådjur är det ofta djurägare med högt känslomässigt engagemang men lägre kunskap, konstaterar Helena Torkelsson, på husdjursföreningen Växa.

Orimliga krav

Låg kunskap kan dels innebära att djurägaren inte kan läsa av sitt djur och att djuret är svårhanterat. Det gör också att djurägaren kan ställa orimliga krav på veterinären och kombinerat med det höga känslomässiga engagemanget kan det i förlängningen leda till hot och hat. Många veterinärer har vittnat om drev i sociala medier.

– Det är en stress som vi på nötsidan sällan har. Vi blir väldigt sällan uthängda på det viset. Det är egentligen bara i fall av dålig djurhållning, där vi blir tvungna att anmäla bristande djurskydd, som vi kan bli uthängda eller hotade. Och det är extremt ovanligt.

Jobbar aktivt med säkerhetsrutiner

Dödsolyckor är ju dessvärre något som händer då och då inom just lantbruket och givetvis utsätts på många sätt veterinärer för samma risker med djuren som en lantbrukare gör.

– Vi håller kurser och föreläsningar för våra kunder om just säkerhet och de brukar vara välbesökta. De vill givetvis att veterinären ska vara trygg när hen kommer på besök hos dem, säger Helena.

Det är också viktigt att chefer och medarbetare inom organisationen arbetar aktivt med de säkerhetsrutiner man har. Att påminna och stötta varandra i att följa de regler som finns, som att exempelvis inte gå in i en grupp djur där det finns en lös tjur.

Tänk på ergonomin

Men det är inte bara akuta skador som är en risk utan även belastningsskador. Här handlar det också om att ha bra rutiner och att orka vara besvärlig. Att ta sig tid för att skapa en så ergonomisk arbetsställning som möjligt. Som att gå iväg och hämta en pall för att komma upp högre vid en dräktighetsundersökning och på så sätt minimera belastningen på axel och armbåge.

– En del lär sig till och med att göra undersökningen med bägge armar. Då kan man alternera och minskar förslitningen av enbart ena sidan.

Det här är en förkortad text från senaste numret av VeterinärMagazinet. Saknar du tidningen kan du mejla till: info@veterinarmagazinet.se