Jordbruksverket ansöker om friförklarat Sverige från afrikansk svinpest
Efter ett intensivt bekämpningsarbete har Jordbruksverket nu skickat in en formell ansökan till EU om att få Sverige friförklarat från afrikansk svinpest, ett år efter att det första fallet konstaterades i Sverige.
Onsdagen den 6 september 2023 visade provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att ett vildsvin som påträffats utanför Fagersta var smittat med afrikansk svinpest. Dagen därpå beslutade Jordbruksverket om en smittad zon omfattande ett område på cirka 1 000 kvadratkilometer runt utbrottet, där betydande restriktioner infördes.
Samverkan är nyckeln
Nu, ett år senare, är den smittade zonen avsevärt mindre och nästan alla restriktioner är borttagna. Alla vildsvin i den smittade zonens kärnområde är smittskyddsavlivade och i ytterområdet pågår jakt för att glesa ut populationen. Efter undersökningar av de kadaverfynd som gjorts i de noggranna och omfattande sökinsatserna har SVA konstaterat att ingen smittspridning skett sedan slutet av september 2023.
– Vi har kommit betydligt längre än vi hade kunnat föreställa oss vid utbrottets början. Samverkan har verkligen varit a och o. Det gäller alltifrån det ovärderliga samarbetet med de lokala jägarna, kommunerna och andra myndigheter till den otroliga följsamhet som de som bor och verkar i zonen har visat. Alla har förstått allvaret i situationen, vilket har lett till att vi har kunnat begränsa smittan. En stor framgångsfaktor har också varit vårt samarbete med Distriktsveterinärerna, att de kunde vara så snabbt på plats och upprätta och bemanna vår operativa ledningscentral under hela utbrottet, säger Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.
Ansökt om friförklaring
Det är EU:s medlemsstater som slutligen röstar om när Sverige ska bli formellt friförklarat från afrikansk svinpest. En friförklaring kan utfärdas tidigast ett år efter det senaste fallet.
– Vi har i dagarna skickat in ansökan till kommissionen med önskemålet att bli friförklarade i slutet av september. Vi har goda förhoppningar om att kommissionen och övriga medlemsstater ska acceptera de åtgärder som Sverige har vidtagit, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär vid Jordbruksverket.
Vid en friförklaring kan den smittade zonen hävas och samtliga restriktioner tas bort, liksom stängslet runt kärnområdet.
Fakta: Utbrottet i siffror
111 miljoner kronor – Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet. Siffran avser perioden 2023-09-06 – 2024-06-30.
484 ansökningar om undantag – 253 av dessa beviljades, 124 avslogs då de gällde sådant som redan var tillåtet, 117 avslogs och 6 drogs tillbaka av de sökande.
95 ansökningar om ersättning – av dessa är 74 slutreglerade och ersättning om totalt 4 528 919 kronor har betalats ut. De totala ersättningsanspråken uppgår till 34 207 319 kronor.
14 928 timmar av sökinsatser – fördelade på cirka 625 jägare.
70 smittade vildsvin– samtliga har hittats inom en diameter av 5 kilometer.
116 smittskyddsavlivade vildsvin – totalt i kärnområdet och i ytterområdet.
Källa: Jordbruksverket