Internationellt samarbete dokumenterar priser för veterinärvård

Internationellt samarbete dokumenterar priser för veterinärvård Bilden visar kastrering av häst på Hästkliniken, Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Foto: Julio Gonzalez/SLU

Det har rapporterats flitigt i massmedia om att veterinärvård kan bli mycket dyr med stora konsekvenser för djurägare och djuren samt att försäkringsbolagen har svårare att sätta kostnadstäckande premier. Trots detta har det  saknats vetenskapligt analyserade eller öppna data över vad djurägare faktiskt betalar för veterinärvård.

En forskargrupp vid SLU har i ett internationellt samarbete dokumenterat priser för veterinärvård under år 2023. Fokus var priser för vård av hund, katt och häst i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och Irland. Med hjälp av ett så kallat webbskrapningsverktyg samlades prisuppgifter in från nätet med tre månaders intervall. Priser från prisjämförelsesajten vetpris.se hittades i sökningen och inkluderas i analysen.

Stor variation i pris

För kastration av hund och katt jämfördes priser från klinikernas hemsidor med priser från vetpris.se. Medianpriser (€) och procentuell prisändring (nationell valuta) beräknades för kastration av hund, katt och häst, och för operation av livmoderinflammation och kejsarsnitt, främst hos hund.

Priserna varierade stort inom länder men även tydligt mellan länder. Exempelvis i Sverige så kostade operation av livmoderinflammation under dagtid hos hund motsvarande €2300 i slutet av år 2023, vilket representerar en årlig ökning med 27 procent. För kastration av hund och katt ökade priset med 2–24 procent över året (priser från minst tio kliniker per datauttag).

Forskargruppen hoppas att ökad pristransparens kan leda till ökad möjlighet för djurägare att göra informerade val av veterinärvård, inkluderat dess kostnader.

Studien finasierades delvis av Dina Försäkringar, Sveland Försäkringar och Svedea.

Källa: SLU

Läs publikation hos Frontiers klicka här: