I oktober delar SLU ut årets Förtjänstmedaljer

I oktober delar SLU ut årets Förtjänstmedaljer SLU:s förtjänstmedalj i guld tilldelas veterinär Jenny Hedenby. Foto: SLU

Den 5 oktober delas SLU:s förtjänstmedaljer ut i år och den stora förtjänstmedaljen går till professor Bill Hansson. Förtjänstmedaljen i guld går till veterinär Jenny Hedenby, medan förtjänstmedaljen i silver går till forskare Aida Bargues-Tobella.

Bill Hanssons forskning handlar om insekternas doftsinne och han är professor vid Max Planck-institutet för kemisk ekologi i Tyskland, med starka kopplingar till SLU i Alnarp. Jenny Hedenby är veterinär och klinikchef vid SLU Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Aida Bargues-Tobella arbetar med landskapsrestaurering i tropiska torrområden och är forskare vid institutionen för skogens ekologi och skötsel i Umeå.

Årets promotionshögtid

Utmärkelserna överlämnas i samband med årets promotionshögtid den 5 oktober i Uppsala, då alla nya doktorer, jubeldoktorer och hedersdoktorer promoveras. Vid promotionshögtiden delar SLU även ut Rektor Mårten Carlssons pris, som i år tilldelats Håkan Schroeder, vicedekan för samverkan och fortlöpande miljöanalys vid LTV-fakulteten och verksamhetsledare för SLU Partnerskap Alnar.

Förtjänstmedalj i guld – veterinär Jenny Hedenby

I motiveringen utses veterinär Jenny Hedenby ”för att under en turbulent tid framgångsrikt ha fungerat som tillförordnad klinikchef för smådjurskliniken samt klinikchef för ambulatoriska kliniken vid SLU Universitetsdjursjukhuset. Med sin känsla för vikten av teamarbete engagerar hon sina kollegor och har genom sitt lugna sätt och handfasta ledarskap navigerat komplexa frågor, lyckats bedriva fortsatt verksamhet på smådjurskliniken och samtidigt hållit utbildningen igång. Hedenby har också varit en viktig kraft i ett pågående omorganisationsarbete där målet är att förstärka ett integrerat samarbete mellan djursjukvård, utbildning och forskning i kliniska ämnen.”

Jenny Hedenby är idag interim klinikchef vid smådjurskliniken samt klinikchef för ambulatoriska kliniken, båda vid SLU Universitetsdjursjukhuset (UDS). Hon utbildade sig till veterinär vid SLU och tog ut examen 2013 Hon har varit verksam i olika befattningar vid UDS sedan 2014, efter en tid som distriktsveterinär i Södermanland. Som veterinär har hon i huvudsak arbetat med stordjur, som häst, men även med lantbrukets djur.