Hopp om effektiv behandling av EMS hos häst

Hopp om effektiv behandling av EMS hos häst Forskare vid SLU har undersökt effekten av ett läkemedel som kan bli viktigt i framtida behandling av EMS. Bild: Adobe Stock

Fång är en vanlig och mycket smärtsam sjukdom hos hästar som leder till hälta och i värsta fall avlivning. De flesta fånganfall är kopplade till störningar i hästens insulinreglering, vilket är en viktig komponent i ekvint metabolt syndrom (EMS). Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt effekten av ett läkemedel som kan bli viktigt i framtida behandling av EMS.

I dagsläget behandlas EMS främst genom foderåtgärder och motion. Vid fånganfall ges ofta smärtstillande och anti-inflammatoriskt läkemedel, och hästarna rekommenderas boxvila för att inte förvärra hovskadorna. På senare år har läkemedel som är utvecklade för diabetes hos människor (s.k. SGLT2-hämmare) börjat användas för svårbehandlade fall av EMS. Dessa läkemedel gör att glukos utsöndras i urinen, och läkemedlen sänker på så vis glukosnivåerna i blodet.

Ny information ger hopp

Mycket är fortfarande okänt kring dessa läkemedel vid behandling av hästar och i studien undersöktes hur ett läkemedel i SGLT2-gruppen, canagliflozin, omsattes i kroppen hos åtta friska islandshästar. Studien visade bland annat att hästar får höga blodkoncentrationer av läkemedlet och att det bryts ner betydligt långsammare i häst jämfört med andra djurslag. Medicineringen sänkte också hästarnas blodglukos- och insulinnivåer. Detta ger hopp om att läkemedlet kan vara ett effektivt verktyg i behandlingen av EMS och minska risken för att drabbade hästar utvecklar fång.

Studien finansierades av Stiftelsen Hästforskning.

Källa: SLU

Läs mer hos Wiley, klicka här: