”Utomordentligt sätt att lyfta professionen”

”Utomordentligt sätt att lyfta professionen” Lotta Möller Koivisto, veterinär Agria djurförsäkring, är ny i juryn som utser Årets Veterinär. Foto: Agria

Hallå där Lotta Möller, veterinär Agria djurförsäkring, du sitter med i juryn som utser Årets Veterinär. Det är första året för dig i juryn, välkommen! Är det viktigt med en utmärkelse som Årets Veterinär?

– Jag tycker att det är ett utomordentligt sätt att ”lyfta” professionen. Det finns möjlighet att nominera veterinärer inom olika arbetsområden och kollegor som är engagerade i olika delar av yrket

Du är veterinär för Agrias djurförsäkring, vill du berätta hur ditt arbete ser ut där?

– Just nu arbetar jag framförallt med vårt kliniknätverk och vår verksamhet rörande Djurens sjukvårdsrådgivning. Jag gör klinikbesök i relationsskapande syfte – för att kliniken ska få en enkel väg in till oss när det uppstår frågor om bedömningar, villkor och kommunikation generellt.

– Som veterinär på Agria har vi kontinuerlig kontakt med kollegor ute i landet, per telefon eller mejl och är tillgängliga för frågor från externa kollegor. Vi hjälper våra skadereglerare med svårare veterinärmedicinska bedömningar och läser därmed dagligen många journaler från kliniker i hela Sverige. Det är dock viktigt att ha med sig att vi bedömer om en behandling är ersättningsbar mot bakgrund av försäkringsvillkoret. Vi tar inte ställning till om det är rätt åtgärd för djuret – det beslutet är emellan veterinär och djurägare.

Det är nu hög tid att komma in med förslag till juryn, är det något särskilt du letar efter när du ska lägga din röst?

– F­ör mig är en av de viktigaste delarna i yrket att sätta djurvälfärden och behovet hos det enskilda djuret främst. Som veterinärer är vår uppgift att tala för djurets bästa och göra i det i varje patient- och djurägarmöte. Jag är medveten om att det ställs stora krav på veterinären i klinisk verksamhet, inte minst från djurägarhåll när djuret blivit en del av familjen.

– En annan väsentlig del är att vi veterinärer håller oss à jour med veterinärmedicinens utveckling men samtidigt värderar de nya behandlingar som utvecklas

Årets Veterinär är en kollega som:

är särskilt framstående inom sitt område och därmed synliggör veterinärens viktiga arbete i samhället. Och/eller är innovativ inom ny teknik eller nya medicinska områden. Och/eller håller etiken högt i sin interaktion med kolleger, chefer och det omgivandesamhället, till exempel djurägare.

Föreslå din kandidat genom att meja: info@veterinarmagazinet.se senast 30/9!